Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Brammertz: Nakon Haaga sve je manje suđenja za ratne zločine

Naslovnica 10. 10. 2018.
10.10.2018.
u 00:03

Rad na pravdi i pomirbi u regiji ide u krivom smjeru. S iznimkom Bosne i Hercegovine, svake godine ima sve manje suđenja za ratne zločina

Prošlog prosinca, nakon 24 godine rada, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju zatvorio je svoja vrata. Nezavršene postupke preuzeo je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu, no glavni tužitelj ostao je isti, Serge Brammertz. S velikim nestrpljenjem iščekuje, baš kao i cjelokupna hrvatska javnost, okončanje postupaka u slučajevima Radovana Karadžića i Ratka Mladića te ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, šefovima Resora državne bezbednosti Srbije. Belgijski pravnik koji je visoku dužnost na haaškom sudu prije 10 godina preuzeo od Carle del Ponte, upravo je stigao u dvodnevni posjet Zagrebu, gdje će se susresti s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, no u prilično zgusnutom rasporedu pronašao je vremena i za ekskluzivni razgovor za Večernji list.

Koje su teme razgovora s hrvatskim dužnosnicima?

U sklopu priprema svog redovnog polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a koje ću podnijeti 11. prosinca 2018., razgovarat ćemo o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj i o regionalnoj pravnoj suradnji u predmetima ratnih zločina. Također, predstavit ću i novi projekt razvijen u suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa kojemu je cilj poboljšanje potrage za osobama koje se još uvijek vode kao nestale nakon ratnih sukoba korištenjem zbirke dokaza tužiteljstva koja sadrži više od devet milijuna stranica dokaza i drugih izvora informacija. No, razgovarat ćemo i o jednoj političkoj odluci donesenoj u Hrvatskoj 2015. koja sprečava suradnju i onemogućava kaznene progone.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju

Ne propustite i sljedeće teme:

>> Marić protiv Kujundžića: Ne slažem se s novim porezom na cigarete i alkohol

>> Glumačke nade R. Tonković i F. Mayer: Ostat ćemo u Hrvatskoj

>> Tko je Karlo Bartolec: Nova Dalićeva nada igra u Danskoj za 120.000 eura

>> Multimedijski projekt Večernjeg lista: Vrijeme ubrzava, što je nekad bilo stoljeće, danas je 20 godina

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
22:10 09.10.2018.

Ne pokazujte mu onaj moj govor u Glini !

PR
prajdali100
00:13 10.10.2018.

Tko ovog tipa u Hrvatskoj uopće prima? Što hoće ? Nikad nam ništa dobra nije donio.

BI
bijelocrveni
21:57 09.10.2018.

Izgleda da i Brammertz dolazi u Vukovar rusiti HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije