Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brammertz

Brammertz: Hrvatska nije dala pun uvid u to gdje su topnički dnevnici

brammertz
AFP
Autor
Stojan de Prato
03.06.2010.
u 13:31

Suradnja je uvjet za zatvaranje, a ne otvaranje poglavlja o pravosuđu, kažu Nizozemci

Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izvijestit će 18. ovoga mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a da Hrvatska “općenito dobro uzvraća” na zahtjeve haaškoga tužiteljstva te da, kada je riječ o tzv. topničkim dnevnicima, “bilježi opće poboljšanje kakvoće hrvatske upravne istrage u smislu načina na koji se saslušavanja vode”, ali da “istraga ipak nije pružila pun uvid u to gdje se traženi spisi nalaze”. “Ključni istražni putovi ostaju neistraženi”, stoji u nacrtu Brammertzova izvještaja, kako ga prenosi EU Observer.

Kao što je to u Zagrebu ovoga tjedna bio najavio belgijski tehnički premijer Yves Leterme, zemlje članice EU suglasile bi se da je ovakva Brammertzova ocjena dovoljna za otvaranje pristupnih pregovora EU i Hrvatske o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) potkraj ovoga mjeseca, dok bi ocjena pune suradnje Zagreba s ICTY-jem ostala uvjet za njegovo zatvaranje.

Uz to poglavlje, za otvaranje su preostala još dva: za Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku u Vijeću EU i dalje čekaju da Ljubljana ukloni tzv. parlamentarnu zapreku, a očekuje se da će to učiniti odmah nakon referenduma o Arbitražnome sporazumu; za Tržišno natjecanje, koje obuhvaća i preustroj brodogradilišta, Europska komisija upravo piše nacrt zajedničkih pregovaračkih polazišta, koja će potom poslati na prihvaćanje Vijeću EU, pa bi se oba poglavlja također otvorila do kraja mjeseca.

Na istome bi se IGC-u zatvorila poglavlja Porezi, Javne nabave, Prometna politika i Financijski nadzor, a možda i Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika. Na ispunjavanju mjerila za zatvaranje još sedam poglavlja Hrvatska je znatno uznapredovala i hrvatski pregovarači očekuju da će se sva zatvoriti do kraja godine, pa bi se na proljeće potpisao Pristupni ugovor.

S ratifikacijom se ne bi otezalo jer Hrvatsku svi već spominju kao 28. zemlju članicu. Samo je Janez Janša najavio da će njegova stranka glasovati protiv, pa se u slovenskome parlamentu ne bi za članstvo Hrvatske postigla nužna dvotrećinska većina.

Komentara 80

SA
Sarmat
20:17 03.06.2010.

Ja se samo čudim zašto mi mjoš pregovarmo kad nam se masoni tako otvoreno rugaju sa uvijek novim uvijetima. Valjda će se naći neki kamijondžija koji će se sudariti s tim židovom.

NI
niko36
22:29 03.06.2010.

Janez-Bosanac- evo kada toliko provodis vremena na ovim stranicama de da te naucimo sta znaci Hendikep kad je vec toliko voljis spominjati. Hendikep znaci nedostatak pa tako u obliku u kojem je ti koristis kao pridjev nema nikakvog smisla. Domoljubnoo hendikepiran znacilo bi da nemaju domoljublja a ja mislim da to nije grupa Hrvata kojoj se ti obracas. Eto nadam se da sam ti malo pomogao pa sada kada si na chat-u sa svojim kolegama europejcima iz Rumunije,Grcke,Bugarske i Slovacke neces ispasti glup.

Avatar ljutatrava
ljutatrava
10:51 04.06.2010.

Brammertz: Hrvatska nije dala pun uvid u to gdje su topnički dnevnici ................................................................................................................................ ..još jedan dokaz da je taj Brabonjak glup ko panj-da HR ne daje "puni uvid" gdje su dnevnici-pa da daa puni uvid značilo bi da HR-zna gdje su a tada bi se pitao zašto ih se ne predoči sudu..našao bi već nešto,po zapovjedi iz GB. Nije mu jasno da bi Jaca,Šeksonja& comp vlastitu mater poslali u Haag,mrtvog oca iskopali iz groba..samo da budu ti koji će zatvoriti pregovore i uvesti nas u EU a sebe zbrinuti u EUbirokraciji - Da postoje dnevnici već bi odavno bili u Haagu..to mu nije jasno adok je tako..dobro je..nećemo u Uniju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije