Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Brammertz bez dnevnika, Hrvatskoj blokada pregovora?

26.05.2009.
u 20:46

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz opet odlazi nezadovoljan iz Hrvatske. Kao i prije šest mjeseci, a uoči novog izvješća pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku, odlazi “prazne torbe”, u kojoj se ne nalazi ono što oštro zahtijeva – stotinjak tzv. topničkih dnevnika.

Prije godinu dana Brammertz je počeo pritiskati službenu Hrvatsku, tražeći “nešto čime bi mogao dokazati krivicu hrvatskih generala”, a zbog – prekomjernog granatiranja u “Oluji”.

Hrvatska je isprva negirala a potom priznala postojanje 23 takva dokumenta, koje, međutim, ne može pronaći. Zbog prethodnoga negativnog Brammertzova izvještaja blokirale su nam pregovore s EU V. Britanija, Nizozemska, Danska, Finska i Belgija, koje “ne puštaju” poglavlje o pravosuđu. Sada je Brammertz dobio isti odgovor u Zagrebu – dnevnici nisu nađeni.

Hrvatska je sastavila nekoliko izvješća u kojima navodi istrage protiv osoba koje su krive zbog nestanka dnevnika, no Brammertzu istraga bez dokumenata ne znači ništa i, računa se, ponovit će svoj negativni izvještaj o suradnji RH s Tribunalom.

– Topnički dnevnici jesu teško pitanje. Dio smo predali. Nadamo se da će se uvidjeti da Hrvatska do dijela dnevnika ne može doći jer su skriveni, uništeni ili nikad nisu sačinjeni, te da će nam se omogućiti napredak u pitanju poglavlja 23 pristupnih pregovora – kaže ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Na hrvatskoj je strani da pred VS UN-a politici objasni kako je tužiteljstvo tek jedna strana u suđenju, a da je relevantno ono što o sporu zaključi Tribunal, koji RH nije izdao sub-poenu, premda to tužiteljstvo uporno traži.

No, izdao ju je moćniku EU Javieru Solani, koji obranama nije isporučio “promatračke dnevnike” europskih promatrača, za koje Gotovinina obrana kaže da su za njega “oslobađajući”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije