Naslovnica Vijesti Hrvatska

Braču prijeti ekološka katastrofa: Potonuli brod nalegao na cijev kolektora

"Ne želimo politički rat, već samo rješenje problema - poručio je povaljski vijećnik Tonči Zlatar.
19. rujna 2019. u 19:31 2 komentara 2209 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog drvenog broda Marko Polo koji je potonuo prije četiri godine u blizini otoka Brača, mjestu Povlja sada prijeti ekološka katastrofa. Naime, kada je potonuo, svom težinom je nalegao na cijev glavnog kolektora.

Vjera Matulić VJERA MATULIĆ: 'Ne mogu više, gasim projekt besplatnog ljetovanja'

- Brod je pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se djelovi odlome i porazbijaju brodove u vali. Sam brod nalježe na rezervnu cjev kolektora koju je zgnječio i razbio. U slučaju greške glavnog kolektora prijeti ekološka katastrofa. Znam da smo malo mjesto, ekonomski i politički nebitni, ali molim institucije koje su nadležne za to da odrade svoj posao - apelirao je povaljski općinski vjećnik Tonči Zlatar putem Facebooka.

Za Morski.hr je kazao kako dosad ni jedna služba nije odradila svoj posao kako treba, osim donekle općine.

- Ne želimo politički rat, već samo rješenje problema. S lučkim kapetanom Davorom Vidanom i direktorom Lučke uprave Domagojem Marojevićem razgovarali smo prije godinu dana ja i načelnik. Prije mene je čak tu bio i tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je preko Pogleda u plavo sudjelovao u čišćenju podmorja u Povljima. Najavio je skoro vađenje broda. Ali to je bilo još prije 4 godine! – kazao je Zlatar kojemu je već dosta praznih obećanja. 

>> Pogledajte i ovaj video: Izbio požar na vojnom brodu

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!