Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro od šoka

Braći samo za napad na Kineza Chena prijeti pet godina

kinez
Goran Jakus/Pixsell
17.08.2010.
u 10:00

Braća Mario (37) i Boris Delonga (32) prijavljeni su za nanošenje teške tjelesne ozljede, za rasnu i drugu diskriminaciju, za smrt iz nehaja i za nasilničko ponašanje.

Boris Delonga (32), koji je u ponedjeljak navečer napao Ling Chena u haustoru zgrade u Domagojevoj ulici u Zagrebu, nakon kojega je preminuo Chenov punac Mirko Bratić (60), kazneno je prijavljen za rasnu diskriminaciju, nanošenje teške ozljede, smrt iz nehaja i nasilničko ponašanje, a njegov brat Mario Delonga (37) dobio je iste prijave osim one za nasilničko ponašanje. Istražni sudac Županijskog suda, koji ih je jučer ispitao, odredio im je zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Braća su se branila šutnjom.

Srušio ga na pod i udarao

Prema policijskom izvješću, mlađi brat počeo je vrijeđati Ling Chena, hrvatskog državljanina, a kada su na trećem katu braća izišla iz dizala, mlađi brat i dalje ga je vrijeđao zbog rasne razlike. Nazivao ga je “malim, j... žutim ”, spominjao nacionalnu pripadnost, a u psovkama i majku. Srušio ga je, pa ga udarao, a pomogao mu je i stariji brat. Kada je Chenov punac Mirko Bratić pokušao spriječiti napad, mlađi ga je brat pljusnuo. Mirku Bratiću je pozlilo te je preminuo zbog psihičkog šoka i traume. Čeka se nalaz obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu, kamo je prevezen.

Policija je braću odlučila prijaviti za rasnu diskriminaciju, za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, a ne za zločin iz mržnje, za koji je prema zakonu predviđena kazna od 6 mjeseci do 3 godine.

Za smrt iz nehaja 5 godina

Za nanošenje teške tjelesne ozljede kazna zatvora je 3 mjeseca do 3 godine, za nasilničko ponašanje također. Za smrt iz nehaja predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Za više kaznenih djela izriče se jedinstvena kazna.

>>Punac spasio zeta Kineza od napadača pa preminuo od infarkta

Komentara 106

UJ
u je u mom srcu
13:40 17.08.2010.

kad napadneš jednog kineza ili jednog srbina tada si rasist a kad ubiješ 10 hrvata onda remetiš javni red i mir

CO
corvin
11:27 17.08.2010.

nadam se da ce i zatvorska kazna pratiti sve navode optuznice

BE
betezni
16:38 17.08.2010.

Ovo je isto super. Znači jedan brat je dobio 4 kaznene prijave (među ostalima i za nanošenje teške ozlijede), a drugi brat je dobio iste prijave osim one za nasilničko ponašanje. Kako možeš dobiti prijavu za nanošenje teške ozlijede a ne dobiti prijavu za nasilničko ponašanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije