Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Braći samo za napad na Kineza Chena prijeti pet godina

Braća Mario (37) i Boris Delonga (32) prijavljeni su za nanošenje teške tjelesne ozljede, za rasnu i drugu diskriminaciju, za smrt iz nehaja i za nasilničko ponašanje.
17. kolovoza 2010. u 10:00 106 komentara 89 prikaza
kinez
Foto: Goran Jakus/Pixsell

Boris Delonga (32), koji je u ponedjeljak navečer napao Ling Chena u haustoru zgrade u Domagojevoj ulici u Zagrebu, nakon kojega je preminuo Chenov punac Mirko Bratić (60), kazneno je prijavljen za rasnu diskriminaciju, nanošenje teške ozljede, smrt iz nehaja i nasilničko ponašanje, a njegov brat Mario Delonga (37) dobio je iste prijave osim one za nasilničko ponašanje. Istražni sudac Županijskog suda, koji ih je jučer ispitao, odredio im je zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Braća su se branila šutnjom.

Srušio ga na pod i udarao

Prema policijskom izvješću, mlađi brat počeo je vrijeđati Ling Chena, hrvatskog državljanina, a kada su na trećem katu braća izišla iz dizala, mlađi brat i dalje ga je vrijeđao zbog rasne razlike. Nazivao ga je “malim, j... žutim ”, spominjao nacionalnu pripadnost, a u psovkama i majku. Srušio ga je, pa ga udarao, a pomogao mu je i stariji brat. Kada je Chenov punac Mirko Bratić pokušao spriječiti napad, mlađi ga je brat pljusnuo. Mirku Bratiću je pozlilo te je preminuo zbog psihičkog šoka i traume. Čeka se nalaz obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu, kamo je prevezen.

Policija je braću odlučila prijaviti za rasnu diskriminaciju, za što je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, a ne za zločin iz mržnje, za koji je prema zakonu predviđena kazna od 6 mjeseci do 3 godine.

Za smrt iz nehaja 5 godina

Za nanošenje teške tjelesne ozljede kazna zatvora je 3 mjeseca do 3 godine, za nasilničko ponašanje također. Za smrt iz nehaja predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina. Za više kaznenih djela izriče se jedinstvena kazna.

>>Punac spasio zeta Kineza od napadača pa preminuo od infarkta

Vratili se s kružnog putovanja motorima

Vratili se s kružnog putovanja motorima po Srbiji i Makedoniji

Braća Delonga prije nekoliko dana vratila su se s turneje na kojoj su motorima obišli BiH, Srbiju, Makedoniju... – Zar je moguće da su osobe koje su mi se s veseljem javljale iz Banje Luke i s Kosova rasisti? – zapitao se jučer Gvozden Šopp, trener plivačkog kluba Medveščak, u kojem Boris Delonga, nezaposleni dipl. inženjer prometa, volontira kao tajnik. Šopp ističe da Bucu, kako ga zovu, njegovi šokirani kolege različitih nacionalnosti poznaju kao dobricu i veseljaka nesklonog nasilju.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • u je u mom srcu:

    kad napadneš jednog kineza ili jednog srbina tada si rasist a kad ubiješ 10 hrvata onda remetiš javni red i mir

  • corvin:

    nadam se da ce i zatvorska kazna pratiti sve navode optuznice

  • betezni:

    Ovo je isto super. Znači jedan brat je dobio 4 kaznene prijave (među ostalima i za nanošenje teške ozlijede), a drugi brat je dobio iste prijave osim one za nasilničko ponašanje. Kako možeš dobiti prijavu za nanošenje teške ozlijede a ... prikaži još! ne dobiti prijavu za nasilničko ponašanje?