Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO PROCURI...

BP buši ispred Libije, Sredozemlje u opasnosti?

nafta
AFP
26.07.2010.
u 16:27

U zaljevu Sirte, oko 500 km od obale Sicilije, kompanija BP uskoro bi trebala početi bušiti u nadi da će iz podmorja moći crpiti naftu. Talijanske organizacije za zaštitu okoliša podigle su uzbunu.

RIM – Britanska naftna kompanija BP (British Petroleum) započet će bušenja ispred obale Libije i ekolozi već vide Sredozemlje kao Meksički zaljev koji je preplavljen naftom upravo iz bušotine koju iskorištava ista kompanija. U zaljevu Sirte, oko 500 km od obale Sicilije, kompanija BP uskoro bi trebala početi bušiti u nadi da će iz podmorja moći crpiti naftu. Vijest je prvi objavio list Financial Times, a zatim su je odmah prenijeli talijanski listovi, a talijanske organizacije za zaštitu okoliša podigle su uzbunu. Predstavnik BP-a David Nicholas izjavio je kako će prvo od pet bušenja, na osnovu sporazuma s Libijom, koji je potpisao Moamer Gadafi, sklopljenim 2007. u vrijednosti od 900 milijuna dolara, početi ovih dana. Premda je sporazum sklopljen prije tri godine, tek je sada dobivena dozvola za početak bušenja. Ima analitičara koji drže kako je dozvola bila uvjetovana puštanjem iz britanskog zatvora libijskog terorista Abdelbaseta al-Megrahija, osuđenog za rušenje aviona iznad Lockerbieja 1988. kada je poginulo 259 ljudi, uglavnom Amerikanaca. O Al-Meghraijevu puštanju iz zatvora istragu vodi i komisija za vanjske poslove američkog Senata, koja je na saslušanje 29. srpnja pozvala čelnika BP-a Tonyja Haywarda kao osobu upućenu u cijeli slučaj.

Ispred Libije će se bušiti na 1700 metara dubine, odnosno 200 metara dublje u odnosu na bušotinu Deepwater Horizon,  iz koje od 20. travnja ove godine curi nafta u Meksički zaljev. Antonio D'Alì, predsjednik komisije za zaštitu okoliša talijanskog Senata, izražava zabrinutost zbog bušenja u Sredozemlju, jer kaže kako bi eventualna nesreća slična onoj u Meksičkom zaljevu dovela do uništenja Mediterana. Svake godine Sredozemljem prođe oko milijun tona nafte i oko stotine tisuća tona nafte bivaju izgubljene u moru. Ta nafta, koja curi iz tankera ili naftovoda, uništava sredozemnu faunu, a kad bi se dogodila katastrofa nalik onoj u Meksičkom zaljevu, sudbina toga praktički zatvorenoga mora bila bi neizbrisiva.

 

Komentara 9

Avatar HV
HV
18:30 26.07.2010.

Dobro je, Sad ce i onaj srpskiz et, komunjara Mesic poceti s busenjem jer je i on letio medu prvima u Libiju i tamo sklopio milijarde dolara vrijedne poslovne ugovore a o nafti i plinu i da ne pricamo. Josipovicc ce pak busiti kod svojih, s kojima se odmah poceo druziti pod preuzimanju komunisticke fotelje rpedsjednika RH, busiti ce u Moravi plesuci Sumadijski rok\'n-roll.

OB
-obrisani-
20:28 26.07.2010.

Majko Božja sačuvaj nas bušotina BP-a u Sredozemlju.

PC
poshten_chovek225
11:44 30.10.2011.

Koi m je dao dozvolu – koja je to smicalica da im je Gadafi 2007 dao dozvolu to jest potpiso ugovor -ovi lazu za takav poduhvat I busenje se treba pitat I susjedne drzave kao I svjet- ekolosku - orga orga Ako je Gedafi bio dictator zasto sad priznaju njegove ugovore I potpies – sta ih ne poniste? Sad se bar vidi zasto je Gedafi ubijen I ko stoji iza toga a I koji Libijski politicari zeljni vlasti su unistili I unistit ce Libiju I libijski narod Ode svjet po –Kur—samo citas o pronevjerama mitovima korupciji lopovluku lazima vlada I birokracije a najvise o pokvarenosti W zap i- V, Bri-ajd jos malo 2-3-g pa ce 3-i sv-r

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije