Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrov predstavio izvješće

Ivan Pernar najaktivniji saborski zastupnik, slijede ga Miro Bulj i Gordan Maras

Ivan Pernar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
19.12.2016.
u 12:20

Božo Petrov: U Saboru se radi kvalitetno, za 100 posto smo povećali njegov rad

Vjerujem da smo u ovom sazivu uspjeli pokazati da Hrvatski sabor, osim što je zakonodavno tijelo, može biti i centar političkog života kao i mjesto gdje se zaista radi, poručio je danas predsjednik Sabora Božo Petrov predstavljajući izvješće o radu 9. saziva Sabora.

Od konstituiranja Sabora 14. listopada do 15. prosinca održane su dvije sjednice koje su ukupno trajale 34 dana tijekom kojih je raspravljeno 110 točaka dnevnog reda. Doneseno je 49 zakona, od čega 63 posto po hitnom postupku. Samo jedan je zakon donesen jednoglasno, a jedan prijedlog zakona je odbijen. Postavljeno je ukupno 80 zastupničkih pitanja, od čega 39 tijekom aktualnog prijepodneva, dok je 41 pitanje Vladi upućeno u pisanom obliku. Najviše pitanja postavili su zastupnici SDP-a (43 posto), a slijede ih zastupnici vladajućeg HDZ-a (26 posto).

Zastupnici su se za riječ javili 3020 puta, najviše za repliku (43 posto) i odgovore na repliku (35 posto), dok se recimo na pojedinačne rasprave odnosi tek pet posto od ukupnog broja javljanja, a 13 posto na rasprave predstavnika klubova.

Očekivano, najaktivniji zastupnik je Ivan Pernar iz Abedece demokracije koji se za riječ u posljednja dva mjeseca javio 168 puta, pokazuje statistika Sabora, s time da su obrađeni radni dani do 8. prosinca Slijedi ga Mostov Miro Bulj koji se za riječ javio 153 puta, a zatim SDP-ov Gordan Maras sa 137 javljanja te Branimir Bunjac iz Živog zida sa 120 javljanja. Do tog 8. prosinca 19 zastupnika se niti jednom nije javilo za riječ, a među njima je i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji se nije iskazao niti u dolascima na sjednice, pa je tako u sabornici bio samo na dan polaganja prisege.

Saborska jutra tradicionalno su kretala zahtjevima za stanke, kojih je ukupno bilo 37, s time da se unutar tog jednog zahtjeva za stanku najčešće javlja više Klubova zastupnika koji progovaraju o različitim temama. SDP je zatražio najviše stanki, točnije 21, a slijedi ga HDZ sa 18 zahtjeva za stanku. "Neposlušni" zastupnici dobili su ukupno 10 stegovnih mjera – 7 opomena i 3 opomene s oduzimanjem riječi, a polovicu su ih zaradili zastupnici SDP-a, posebice njihov Gordan Maras, kojeg slijedi Ivan Pernar.

- Pokazali smo u zadnja dva mjeseca u odnosu na sve sazive sabora od 2007. godine do danas da je Sabor udvostručio broj radnih dana, radnih sati, ali i broj donesenih zakona i akata. Doslovno smo za 100 posto povećali rad Hrvatskog sabora od 2007. do danas. Ono što nam je dalje plan jeste donošenje Kodeksa o etičkom ponašanju saborskih zastupnika, izmjena Poslovnika, informatizacija Sabora i ulaganje u obnovu Sabora – objasnio je predsjednik Sabora Božo Petrov.

Sabor nije uspio napraviti kvalitetnu analizu prisustva zastupnika na sjednicama, dodao je Petrov, jer su se prvih mjesec dana izrađivale kartice zastupnika.

- Zastupljenost saborskih zastupnika u sabornici tijekom trajanja rasprave je povećana od 10 do 15 posto u odnosu na prethodne sazive i tu postoji prostor za napredak te očekujem da će zastupljenost zastupnika biti u predstojećem razdoblju i veća – kazao je Petrov.

Osvrnuo se i na donošenje Etičkog kodeksa o ponašanju zastupnika koji bi, izrazio je nadu, trebao biti gotov do kraja siječnja, a on bi bio temelj i za najavljene izmjene Poslovnika.

- Kodeks čine upute o tome kako bi se zastupnici trebali ponašati u sabornici i to je temelj za izmjenu Poslovnika. U planu je i obnova Sabora, ponajprije njegovog pročelja, obzirom da od 2004. nije bilo značajnih ulaganja. Što se tiče informatizacije Sabora, prvi korak je bio nabava tableta za zastupnike. S druge strane ukinuli smo mogućnost da zastupnici dobivaju laptope na što se trebalo potrošiti ove i iduće godine 600 tisuća kuna. Smanjili smo javnu nabavu sa planiranih 500 na 150 do 200 tisuća kuna i time uštedjeli gotovo milijun kuna – zaključio je Petrov.

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar krcedolac
krcedolac
12:40 19.12.2016.

Važnije je valjda što si rekao a ne koliko puta si se javio....

KA
karlodrago
14:27 17.01.2017.

Naj aktivniji u saboru ne znači i najpametniji, nego suprotno ,što je čist dokaz kod ove trojice.

JP
josip.pivar11
13:18 19.12.2016.

Jadna nam država ako su to aktivnosti saborskog zastupnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije