Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Božo Ljubić: Valentin Inzko predlaže kršenje ustava i radi na štetu Hrvata u BiH

Ustavni sud BiH je ukinuo odredbe u izbornom zakonu koje su ranije nametnuli predstavnici međunarodne uprave, a na kojima ponovno inzistira visoki predstavnik
10. lipnja 2018. u 22:23 16 komentara 1232 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić kritizirao je u nedjelju visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka rekavši da zagovara kršenje Ustava BiH i predlaže izmjene izbornog zakona koje su u korist bošnjačkih stranaka i na štetu Hrvata.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić: mogu li stvoriti državu u kojoj će Bošnjaci, Hrati i Srbi uživati ista prava? JOZO PAVKOVIĆ Objavljen politički rat Hrvatima. Počela bitka za Dom naroda

U priopćenju je Ljubić ocijenio nevjerojatnim da je Inzko iznio prijedloge za izmjenu izbornog zakona BiH "iz kojih proizlazi kako treba nastaviti kršiti Ustav BiH”.

Inzko je ustvrdio da bi provedba presude Ustavnog suda o izboru izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda trebala uključiti i odredbe Ustava Federacije BiH po kojima svaka županija treba imati svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i da pri tome izboru treba koristiti popis iz 1991. 

 | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ljubić je pak objasnio kako je to apsolutno suprotno odluci Ustavnog suda na priziv koji je on svojedobno podnio kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ustavni sud je 2017. upravo izbrisao odredbe izbornog zakona BiH po kojima se iz svake županija bira po jedan izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda, te je umjesto primjene popisa pučanstva iz 1991. za izračun broja izaslanika u zakonodavna tijela naložio primjenu zadnjeg popisa iz 2013.

Ustavni sud BiH je ukinuo odredbe u izbornom zakonu koje su ranije nametnuli predstavnici međunarodne uprave, a na kojima ponovno inzistira visoki predstavnik. Optužio ga je da predlaže rješenja na štetu Hrvata.

OBLJETNICA Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio Međugorje i prisjetio se svog prvog dolaska u ovo hercegovačko svetište prije 27 godina Valentin Inzko : Čudo molitve me vraća u Međugorje

“Možda su OHR i Inzko samo nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata, jer su njihova dosadašnja 'rješenja' oglašena diskriminacijskim i neustavnim od strane Ustavnog suda BiH i po pitanju izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kao i u slučaju grada Mostara, pa je očigledno kako je takvu politiku teško promijeniti”, navodi Ljubić u priopćenju.

Dodao je kako je takvim postupanjem Ured visokog predstavnika narušio svoju vjerodostojnost, te da ova institucija, koja je nametnula neustavne amandmane na Ustav FBiH može ponuditi rješenje u krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH, a o čemu mjesecima razgovaraju predstavnici međunarodnih organizacija s predstavnicima bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Prema medijskim izvještajima, autor prijedloga za izmjenu izbornog zakona je šef pravnog odjela OHR-a Edouard d'Aoust, čije je stajalište ranije odbacio Ustavni sud kada je raspravljao o prizivu Bože Ljubića.

U slučaju da se ne izmijeni izborni zakon BiH postoji opasnost da se neće moći provesti rezultati izbora koji će se održati u listopadu ove godine.

Jozo Pavković Prodajući zemlju u BiH Hrvati pokapaju i svoju prošlost i budućnost božo ljubić O PRESUDI Božo Ljubić: Nesporno je da su Hrvati obranili BiH
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • Krotila:

    nikom nije do vijeka,pa neče ni zlovencU Inzkom

  • cinbenik:

    poHercegovaceni HDZe i takozvani HNS,nece se smiriti dok nerastjeraju i Hrvate Hercegovine,....Joope su Hrvate uveli u sukob sa cutavim svijetom,omadjijavajuci i zaludjivajuci Hrvate....Apsolutni su predstavnici Hrvata,za cilja vremena Hrvati povjesno stradase.....Crkva nikako da progleda