Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUSTANAK Ministar Božo Ljubić uvjetovao je ostavku i rekonstrukciju vlasti

Božo Ljubić: Neću dati ostavku u Vijeću ministara

24.11.2008.
u 23:00

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine, koji je i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić nagovijestio je kako neće podnijeti ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću dok ne dobije jamstva da će njegova stranka dobiti nasljednika u ovome državnom resoru.

Pri tome je dodao kako neće biti okidač rekonstrukcije državne vlade koju su nakon sastanka u Odžaku i susreta s europskim i američkim dužnosnicima u Bruxellesu najavili predsjednici triju stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Traže jamstva
“Moja ostavka je ostala na snazi. Međutim mi moramo imati jamstva da će osoba koju budemo predložili biti izabrana kao ministar u Vijeću ministara BiH. Ne želimo ovom odlukom dati povod za rekonstrukciju Vijeća ministara kako bi nas se moguće izbacilo iz vlasti.

Naša će stranka o ovome pitanju raspravljati na stranačkim tijelima”, potvrdio je za Večernjak predsjednik HDZ-a 1990. Ljubić međutim ne odbacuje uključenost stranke u rekonstrukciju Vijeća ministara koju bi po njemu trebalo provesti zbog važnih procesa koji očekuju Bosnu i Hercegovinu a ne zbog potrebe prekomponiranja vlasti po volji nekolicine stranaka.

“Ne želim reći da se rekonstrukcija ne bi mogla provesti i dobiti nova parlamentarna većina no pitanje je bi li bila učinkovitija. Mislim da je to u postojećim okolnostima nemoguće”, dodao je.

Prve promjene
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potkraj prošloga tjedna je nagovijestio kako će u slijedećih desetak dana doći do prvih promjena.

“Insistirao sam da odmah treba započeti rekonstrukciju Vijeća ministara i Vlade Federacije kako bi se našli spremni partneri za provedbu zadaća koja nas očekuju na putu Europske unije”, rekao je Čović govoreći o susretu s Danielom Friedom, pomoćnikom američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja.

Prema tvrdnjama iz stranačkih redova trojica političara Čović-Dodik-Tihić složni su da se iz vlasti eliminira Stranka za BiH. U tome slučaju bi ih na državnoj razini trebala iz Federacije poduprijeti Socijaldemokratska partija ili pak netko od stranaka s manje zastupnika. Valja reći kako bi se ovaj potez automatski odrazio i na koalicijsku vlast u Federaciji gdje Stranka za BiH daje parlamentarnu većinu vlasti dva HDZ-a i SDA-u.

Budući je potpredsjednica Federacije Spomenka Mičić iz Stranke za BiH gotovo je nemoguće napraviti Vladu bez ministara iz SBiH-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije