Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Ljubić:

'Komaricu napadaju jer je rekao istinu o stradanju Hrvata'

Božo Ljubić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
20.05.2016.
u 19:40

"Oni nisu nestali iz svoga zavičaja zato što im je bilo dobro, već zbog terora, straha za život svoj i svoje djece"

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, ocijenio je danas da se brutalnim napadima na banjolučkog biskupa Franju Komaricu nastoji prikriti istina o stradanju Hrvata na današnjem području Republike Srpske, kojih je u odnosu na prijeratni broj ostalo samo 7 posto.  

– Čovjek koji se dosljedno zauzimao za mir, suživot i pomirenje, nikako nije zaslužio osudu i presudu. Izostale su reakcije na istinu, kao  i u bezbroj prilika dosad, o kojoj on stalno govori ističući da je u njegovoj biskupiji ili općenito u RS ostalo manje od sedam-osam posto prijeratnih Hrvata katolika. Oni nisu nestali iz svoga zavičaja zato što im je bilo dobro, već zbog terora, straha za život svoj i svoje djece – navodi se u priopćenju predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

Ljubić se, u izaslanstvu s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom, prije nekoliko dana susreo s biskupom Komaricom i pri tome istaknuo kako je njegova usporedba Banje Luke s Bleiburgom bila metaforička kako bi istaknuo svu tragediju koju su doživjeli vjernici iz njegove biskupije i sadašnjega entiteta Republika Srpska.

– On zasigurno nije imao namjeru negirati zločine u prošlim ratovima, već pozvati na savjest i obvezu odgovorne da se posljedice prošloga rata isprave koliko je to moguće. Umjesto poziva na argumentiranu raspravu i moguću akciju, biskup Komarica doživio je najbrutalniji politički i medijski napad – upozorava Ljubić. Po njemu napadi na biskupa Komaricu predstavljaju još jedno svjesno i uporno "bježanje od istine i od preuzimanja odgovornosti za sadašnje stanje u RS".

Banjolučki biskup Franjo Komarica našao se na udaru vlasti, političkih stranaka i medija u Republici Srpskoj nakon što je stradanje Hrvata u RS-u usporedio s bleiburškom tragedijom. S područja današnjeg entiteta Republike Srpske prognano je više od 160.000 Hrvata katolika, a ondje ih danas živi nešto više od 10.000.

Komentara 35

TB
taras.buljba
20:22 20.05.2016.

nije on nista pogrijesio na blejburgu su pirovali zakamuflirani cetnici dok su u rep. srpskoj cistokrvni razotkriveni cetnici krvavim pirom oznacili svoju t.k.zvanu faki.g drzavu.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:58 20.05.2016.

Ma super, zasto onda HdzBiH suradjuje s Dodikom?

IB
ibiza
20:41 20.05.2016.

a Bosna je tako i tako specificna bila i prije rata i bila je republika i srbima i muslimanima i hrvatima zato treba taj slucaj gledati iz drugacijeg ugla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije