Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet SAD-u

Božinović u Pentagonu: SAD je najveći partner hrvatskih snaga

bozinovic (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
1/5
02.02.2011.
u 20:14

- Izvrsna je to prilika za hrvatske tvrtke da uspostave još bolje kontakte na području vojne industrije te ostvare mogućnost za nove izvozne poslove- rekao je Božinović.

Službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama hrvatski ministar obrane Davor Božinović počeo je u srijedu polaganjem vijenca na grob neznanom junaku na vojnom memorijalnom groblju Arlington. Božinović se potom sastao s Justinom Webbom, predstavnikom tvrtke TNT koja u ožujku organizira sajam vojne industrije u Splitu.

- Izvrsna je to prilika za hrvatske tvrtke da uspostave još bolje kontakte na području vojne industrije te ostvare mogućnost za nove izvozne poslove- rekao je Božinović. U razgovoru je posebno izraženo zadovoljstvo interesom koji za sajam vojne opreme u Splitu pokazuju vodeće tvrtke u proizvodnji vojne opreme i naoružanja iz Europe i SAD-a.

Justin Webb je u ime organizatora pohvalio suradnju s Ministarstvom obrane te istaknuo da pripreme sajma vojne industrije teku u najboljem redu. Dolazak je dosad potvrdilo 50-tak inozemnih i 20-tak hrvatskih tvrtki proizvođača vojne opreme.

Ministar Božinović će se s hrvatskim izaslanstvom u srijedu popodne po američkom vremenu u sklopu bilateralne suradnje susresti s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom u Pentagonu.

Očekuje se da ministri obrana dviju savezničkih zemalja razgovaraju o bilateralnoj obrambenoj suradnji SAD-a i Hrvatske, posebice o hrvatskom doprinosu ISAF-ovoj misiji u Afganistanu, te o suradnji u regiji, napose u okviru Američko–jadranske povelje (A5).

SAD je najveći i najvažniji partner hrvatskih oružanih snaga: samo u protekle dvije godine realizirano je oko 180 različitih aktivnosti u Hrvatskoj i SAD-u. SAD svojim različitim programima i financijski pomaže hrvatskim oružanim snagama na području izobrazbe i obuke, opremanja, pružanja strateškog prijevoza te u ostalim zajedničkim djelatnostima.

Božinović i Gates o hrvatskom liderstvu u regiji
Božinović je razgovarao u Pentagonu i s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom. Teme gotovo jednosatnog bilateralnog sastanka bile su vojna i obrambena suradnja SAD i Hrvatske u okviru NATO saveza, hrvatski doprinos ISAF-ovoj misiji u Afganistanu te suradnja u regiji a posebno u okviru Američko-jadranske povelje.

- Amerika je najveći i najvažniji partner hrvatskih oružanih snaga i razgovarali smo o reformama koje su pred Hrvatskom, od donošenja strateškog dokumenta o nacionalnoj sigurnosti do dugoročnih planova oružanih snaga jer želimo biti kompatibilni sa NATO standardima i unčinkoviti te se istovremeno riješavati nekih tereta koji opterečuju nacionalni proračun - izjavio je Božinović za Večernji list nakon sastanka.

Gates je naglasio da Amerika vidi Hrvatsku kao lidera i prvog suradnika u regiji te podržavaju što brži ulazak naše zemlje u EU. Razgovaralo se i o izvoznim potencijalima hrvatske vojne industrije te o interesu koji za sajam vojne opreme najavljen za ožujak u Splitu pokazuju vodeće tvrtke u proizvodnji vojne opreme i naoružanja iz Europe i SAD-a te o hrvatskom vodstvu vojne policijske škole u Kabulu u cilju što brže stabilizacije u Afganistanu.

SAD svojim različitim programima i financijski pomaže hrvatskim oružanim snagama na području izobrazbe i obuke, opremanja, pružanja strateškog prijevoza te u ostalim zajedničkim djelatnostima.

Komentara 43

SA
saad
06:34 03.02.2011.

bubitome ti si nepopravljivi ludjak,nije vazno tko nam je pomogao,ali vi ste se svojom tratorijadom ili traktor relijem upisali u ginisovu knjigu rekorda.Ionako vama je pomagala majcica Rusija budale.Misli ste da ce majcica Rusija radi vas ici u rat,pametnom dosta.

UK
Ugo Kajvez
14:07 03.02.2011.

03.02.2011. u 14:04h sipa . Zapad je oduvijek imao politiku \"podijeli pa zavladaj\" na balkanu ........ hruštili su nas jedne protiv drugih ............

DO
DoktorAmer
05:03 03.02.2011.

Bubi, pa kaj ti mislis da bi se mi trebali sramiti da smo pridobili Ameriku da nam pomogne osloboditi Hrvatsku.? Pa to je veliki uspijeh hrvatske diplomacije. Da nam takove stvari bar malo cesce uspijevaju. Jedno je sigurno, Hrvatska jee clanica NATA, i kao takova zasticena od svih neprijatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije