Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porast novozaraženih

Božinović: To je taj ples i suživot s virusom. Nema razloga za paniku

Davor Božinović
Foto: POOL
1/3
23.06.2020.
u 09:37

Cijeli je sustav aktivan i znamo što je činiti. Na svakom građaninu je da se ponaša u skladu s uputama, kazao je Božinović

„Sva dosadašnja popuštanja bila su posljedica našeg opredjeljenja da se vrati gospodarstvo u normalu, da se vrati turizam i siguran sam da ćemo racionalnim vođenjem krize u ovoj fazi izbjeći ponavljanje strožih mjera, a o nekom totalnom zatvaranju ne bih uopće ni razmišljao“, rekao je u utorak ujutro  ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u Sisku, prilikom posjeta zdravstvenim djelatnicima.

„U svakom trenutku imali smo potpunu sliku onog što se događa i zato smo i popuštali. No, kad se popušta, to ima posljedice, ali najvažnije je da se svako to žarište odmah gasi. U ovom trenutku nemamo pacijenata  na respiratoru u Hrvatskoj, a hospitalizirano je manje od 10 pacijenata tako da imamo povoljnu situaciju“, napomenuo je Božinović koji je ipak podsjetio na situaciju u Zadru, ali i novo žarište u Đakovu, gdje je oboljelo 10 časnih sestara.

„Važno je krenuti odmah s mjerama u takvim situacijama, poloviti kontakte, staviti sve potencijalno infektivne slučajeve u samoizolaciju i to je taj ples s virusom, suživot s virusom. U prvoj smo fazi  pokazali da smo poduzeli mjere koje su rezultirale time da smo danima bili zemlja bez novooboljelih, dakle znamo to i možemo to ponoviti", dodao je Božinović ponovivši kako će se sada nastojati izbjeći ekonomska cijena „plaćena“ tijekom ranijih mjera.

„I sada smo donijeli mjere, uključujući pooštren režim u zdravstvenim ustanovama gdje nema posjeta pacijentima, kao ni u ustanovama socijalne skrbi i domovima za starije. Ovisno o situaciji, na dnevnoj bazi morat ćemo donositi određene mjere usmjerene na očuvanje gospodarskog i socijalnog života u najvećem obujmu, a s druge strane spriječiti da nam se zaraza širi i spriječiti veći broj oboljelih“, istaknuo je ministar Božinović  dodavši kako nema mjesta za paniku jer svi sustavi znaju što treba raditi.

Komentirao je izvješća bosanskih medija da se putnike koji ulaze u BiH iz Hrvatske upozorava na mogućnost ponovnog uvođenja obveze samoizolacije od 14 dana u slučaju njihova povratka u Hrvatsku. 

„Granična policija prenosi poruke Stožera, prema kojima, ako se putuje u inozemstvo, to stvarno treba biti nužan i neodgodiv razlog. Ne treba razmišljati  o putovanjima kao da nije bilo epidemije. Virus je tu i svatko želi dobro sebi i drugima. Sva putovanja preko granice treba odgoditi“, zaključio je ministar Božinović.

Komentara 15

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
10:06 23.06.2020.

Ples sa virusom kaže , neka nam ministar odgovori zašto je poslao "pozivnicu" za ples virusu umjesto da je zatvorio granice. Nesposobnjaković

AV
anemicna_vagina
09:56 23.06.2020.

Poštedite nas vaših hadezeovskih parabola. Nema razloga za paniku, ali izvolite Plenkovića staviti u SAMOIZOLACIJU.

DR
DrugZoka
09:53 23.06.2020.

Kakav vražji ples, jel nema neki bolji spin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije