Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAJVEĆA GREŠKA STOŽERA'

Božinović odgovorio Đikiću na prozivke: 'Kad smo imali potvrdu, donosili smo mjere'

Davor Božinović
Foto: POOL
1/3
21.08.2020.
u 16:06

Božinović je dodao kako se većina mladih nakon zatvaranja objekata sele u kafiće u kojima je naposljetku i detektirana infekcija.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović na izvanrednoj je konferenciji za medije komentirao izjavu hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića koji je kao najveću pogrešku Stožera istaknuo otvaranje noćnih klubova.

- Ono što ja hoću, to je, reći neke činjenice. Stožer je nakon razgovora s predstavnicima event industrije donio odluku o otvaranju mogućnosti, ali kroz jasne i precizne preporuke HZJZ-a i one su, koliko mi se čini, negdje 29. svibnja napravljene. Uz opće preporuke donesene su i posebne kako organizirati rad u takvim objektima. Nakon toga, negdje u mjesecu lipnju, je Stožer također donio odluku o formiranju timova koji trebaju obilaziti sve objekte pa i noćne klubove, da vide primjenjuju li se te mjere u praksi i ukoliko ne, da se ukaže na nedostatke. Dakle, nakon toga su počele stizati određene dojave, pa i kroz epidemiološke izvide, da ima osoba koje su moguće zaražene u tim objektima i u dogovoru i na prijedlog tri županijska tožera je donesena odluka o ograničavanju radnog vremena za te objekte, rekao je. 

Božinović je dodao kako se većina mladih nakon zatvaranja objekata sele u kafiće u kojima je naposljetku i detektirana infekcija

- Dakle, u onom trenutku kad je postojala neka potvrda, onda su se donosile odgovarajuće mjere koje su, barem prema onom što smo jutros čuli, dovele do smanjenja i da se situacija kada su u pitanju klubovi smiruje. Međutim, otvaraju se neka druga žarišta gdje se ljudi sele, dodao je Božinović.

Znanstvenik Ivan Đikić rekao je za N1 kako se virus širi te da je to vrlo opasna situacija. Dodao je i kako se nismo dobro pripremili.

- Kontinuitet nam govori da smo u ozbiljnoj fazi i ta faza ne pada, virus se širi i to je vrlo opasna situacija. Nismo se dobro pripremili, trebali smo imati više testiranja i aktivirati turiste da se testiraju. Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana, rekao je. 

Komentara 64

DU
Deleted user
16:39 21.08.2020.

Po običaju Božinović nije ništa suvislo odgovorio, pametnom čovjeku je jasno da su zbog interesnih razloga ugrozili zdravlje svih nas. Samo se pitam znaju li izračunati ne samo materijalnu štetu zbog neprimjerenih mjera prema noćnim klubovima i ostalim masovnim okupljanjima.

LK
Lee.Kershaw
16:32 21.08.2020.

Ne dopuštaju iznošenje istine. Večernji dobio dio koji je proslljdedila "podobna" Obuljen, ali nikome korisna osim premijeru... dio novca iz proračuna tj. naših džepova. Ovo je primjer novinarstva i največe cenzure do sada.

Avatar YUKA1962
YUKA1962
16:50 21.08.2020.

Turizam(glavni punjač BDP) je prioritet, a kad sezona prođe, onda opet "politička" rješenja!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije