Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt studentice

Božinović o slučaju policajca uhićenog za ubojstvo, hoće li se ukinuti skraćena policijska obuka?

Zagreb: Davor Božinović obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/21
26.09.2023.
u 11:36

Iako Davor Božinović nije direktno odgovorio na pitanje hoće li biti unutarnje kontrole i propitivanja odgovornosti nadležnih u PU osječko-baranjskoj, iz njegovih se odgovora dalo iščitati kako čelnici ove uprave ne trebaju strahovati

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je danas za N1 slučaj osječkog policajca Marka S. (27) osumnjičenog za ubojstvo djevojke Mihaele B. (21) u srijedu u svom stanu u Osijeku. Slučaj je to koji je šokirao javnost, a s obzirom da ga je policija prijavila za lakše kazneno djelo, a potom je Državno odvjetništvo okvalificiralo smrt mlade studentice kao ubojstvo. Unijelo je to sumnju u postupanje policija, pa se čak u javnosti stvorio i dojam kako se moglo raditi čak i o zataškavanju.

- Jedno je kad govorimo o dojmovima, a drugo o činjenicama. Sadržaj prve dojave policijskog službenika koji je sada osumnjičen bio je samoubojstvo, nakon čega je policija došla na mjesto događaja i zajedno sa zamjenicom županijskog državnog odvjetnika započela očevid. Kako je meni referirano, policija nije povjerovala toj dojavi koja je bila oko 22 sata i već ga je do 5 sati ujutro uhitila, a do kraja dana je podnijela kaznenu prijavu za još jednu težu kvalifikaciju, za ubojstvo iz nehaja, o čemu se prvo razmišljalo. Kazna je za to djelo do 5 godina zatvora, a za kazneno djelo za koje je policija podnijela prijavu Državnom odvjetništvu (teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, nap.a.), kazna je do 8 godina zatvora. Odvjetništvo je promijenilo kvalifikaciju, to nije neuobičajena pojava. U konačnici, zato i postoje sve te institucije koje su uključene. Policija ponekad ima jednu kvalifikaciju, a Odvjetništvo ju može potvrditi, pojačati ili umanjiti. Međutim, važno je da je Odvjetništvo došlo do toga na temelju činjenica na kojima je policija temeljila svoju kaznenu prijavu - komentirao je ministar Božinović.

VEZANI ČLANCI:

Stava je kako osječki policajci nisu pogodovali svom osumnjičenom kolegi.

- Ne znam kako bi se to dovodilo u vezu s bilo kakvim pogodovanjem. Pogodovanje bi bilo kada bi netko pomogao policajcu da se potvrdi njegova početna teza da se radi o samoubojstvu. Međutim, ako imate očevid, neka prva ispitivanja, i nakon svakoga policija samo povećava težinu i teret koji se stavlja okrivljeniku, o kakvom bi onda pogodovanju tu bilo riječi? S obzirom da je osumnjičenik iz policijskih redova, zamjenica županijskog državnog odvjetnika cijelo je vrijeme bila prisutna dok je policija utvrđivala što se dogodilo. Važno je znati kako policija od trenutka uhićenja ima 24 sata da prikupi određeni supstrat dokaza na kojem temelji osnovu za podnošenje kaznene prijave. Dakle, sada je važno doći do istine u ovom tragičnom slučaju gdje je mlada djevojka izgubila život. Od trenutka kad Odvjetništvo donese rješenje o provođenju istrage, teče rok od 6 mjeseci koje DORH ima na raspolaganju i u kojem će se provesti sve dokazne radnje koje se nisu mogle provesti u prva 24 sata, a to uključuje i razgovor sa svjedocima - kazao je Božinović.

VIDEO Privođenje policajca osumnjičenog za ubojstvo djevojke (21)

Na upit ima li informaciju da je osumnjičeni policajca te noći kontaktirao nadređene iz PU osječko-baranjske, ministar je odgovorio: "Ono što se moglo realno utvrditi u 24 sata, to je policija utvrdila na način da nije prihvatila tezu da se radi o samoubojstvu".

Iako nije direktno odgovorio na pitanje hoće li biti unutarnje kontrole i propitivanja odgovornosti nadležnih u PU osječko-baranjskoj, iz njegovih se odgovora dalo iščitati kako čelnici ove uprave ne trebaju strahovati.

Policajac Marko S. prošao je kratku, 11-omjesečnu obuku za policijskog službenika, zadužio je pištolj 9. kolovoza, pa se posljednjih dana postavlja i pitanje treba li nešto mijenjati u sustavu obuke policajaca, posebice kada je riječ o psihološkoj procjeni.

GALERIJA Osijek: Posljednji ispraćaj tragično preminule Mihaele

Zagreb: Davor Božinović obratio se medijima nakon sjednice Vlade
1/14

- Postoje programi, testiranja koja se moraju proći da bi se ušlo u policijski sustav, ona se provode godinama. Što se tiče ponašanja, i to se može možda ostvariti bolji uvid oko toga kada se budu razjasnile sve činjenice vezane za ovaj slučaj. Dakle, postoji sustav školovanja 2000. godine, kada se odlučilo ukinuti srednju policijsku školu. Po meni, to nije bila dobra odluka. U mom mandatu smo vratili srednju policijsku školu, stvarno smatram da policajci trebaju proći cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje jer to nije samo zanimanje, to je životni poziv. Mi sad imamo paralelno i jedno i drugo, s vizijom da bi u perspektivi trebao policajcem postati onaj tko završi srednjoškolsko obrazovanje - najavio je ministar Božinović.

Ide li se ka ukidanju skraćenog obrazovanja?

- Ali ne možete preko noći. Nekoliko godina se radilo na tim programima, treba pronaći profesore za te predmete, to je srednja škola kao i svaka druga, a sada je krenula ispočetka - odgovorio je. 

Komentara 1

NO
Nordik
12:22 26.09.2023.

Zataškavanje namještaljke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije