Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SEOSKA STRAŽA'

Božinović o inicijativi Bulja: Naravno da nije zakonita, to je obično politikanstvo

Zagreb: Davor Božinović obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
25.10.2023.
u 13:11

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio kako inicijativu Mire Bulja oko postavljanja seoske straže ne shvaća ozbiljno jer ona nije niti zakonita

Nakon danas održane sjednice Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se medijima vezano uz priljev migranata. Slovenija je, podsjetimo, ovoga vikenda uvela kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, izrazivši zabrinutost zbog velikog broja stranih državljana koji ulaze na prostor EU. Osim toga, tamošnji ministar Boštjan Poklukar poručio je kako Slovenija ''nije zadovoljna time kako hrvatska policija čuva schengensku granicu''. Osim toga, dotaknuo se najava sinjskog gradonačelnika Mire Bulja koji je najavio uvođenje ''seoske straže''.

- Naravno da to nije zakonito, ali ni ne doživljavam ozbiljno takvu inicijativu - kazao je ministar, dodajući kako će političari temu migracija ''pokušati iskoristiti na izborima''. - Riječ je o običnom politikanstvu i prikupljanju političkih bodova. Pokušavaju svu krivnju prebaciti na europske institucije. Daleko od toga da ona ne postoji, ali kad se govori o Europskoj uniji, treba imati na umu da odluke donosi 27 članica. Nije se lako dogovoriti, vidjeli ste da se ni nama nije lako dogovoriti dopustiti premijeru govoriti u Saboru. Zato, nije dobro širiti informacije koje ničime nisu potkrepljene i nisu točne, ne treba dolijevati ulje na vatru u ionako zapaljivoj društvenoj atmosferi, a bit će i više puna tenzija kako se približavamo izborima - poručio je.

- To što se pokušava stvoriti narativ da se ljude na potpuno nerealnim osnovama uzbuditi, nije dobro. Uvjeren sam da se građanske straže ne mogu kreirati i pojaviti, to je protupravno ponašanje. Kad bi se to ipak dogodilo, policija bi provodila zakon, bez obzira o kome se radi. Ne bih htio dalje razvijati Buljovu tezu jer je nerealna - dodao je Božinović.

Komentirao je i sam priljev migranata u Hrvatskoj, navodeći kako brojni ''iskorištavaju papire koje dobiju''.

POVEZANI ČLANCI:

- Ovdje se de facto radi o zlouporabi prava na azil. Vi izrazite namjeru da želite azil. U tom trenutku vi imate pravo na slobodu kretanja koju u Hrvatskoj koristite da prijeđete u drugu zemlju. Vama takvo rješenje hrvatske policije treba samo kako biste skupili malo zraka i došli u poziciju da idete dalje. Činjenica je što Hrvatska nije država u kojoj migranti žele ostati. Mi bismo drugačije rješavali neke stvari da je drugačija situacija. Oni kad dobiju prvi papir koriste da dođu do prvog kolodvora, no treba imati u vidu da je Hrvatska ove godine izdala više od 150.000 dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj. Među njima onih koji ''podsjećaju'' na migrantsku populaciju - poručio je Božinović. 

>> VIDEO Obrežje: Za vikend krenula kontrola slovenske policije na granici s Hrvatskom

Komentara 3

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
19:21 25.10.2023.

Politikanstvo je kad ti kažeš da se "problem migracija treba rješavati na izvoru", jer to znači da netko drugi negdje drugdje treba raditi tvoj posao zaštite državnih granica dok ti okolo hapsiš Hrvate zbog nepoćudnih pjesama i blokiraš mirne prosvjede na Trgu sv. Marka. Ako policija u državu protuzakonito pušta ljude bez ikakvih dokumenata, onda policija krši zakon, i onda nam ne treba ni zakon ni policija.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
16:23 25.10.2023.

Koji članak kojeg zakona brani samoorganiziranje građana Hrvatske?

Avatar barba_arba
barba_arba
19:23 25.10.2023.

Ča će Buljevci ka uhvate dotura ili arkitektu. Ozbiljno pitanje. Ako ga pridaš policiji, tvoj je, ostaje u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije