Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misa za domovinu

Bozanić: Za dobrobit Hrvatske najzaslužniji su naši branitelji

Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
25.06.2014.
u 13:40

- Upravo je zbog toga važno, dragi branitelji, da ne klonete pred onim što vam se čini neuspjehom - poručio je kardinal Bozanić na misi za domovinu

Tko želi vidjeti dobre plodove, tko želi dobro Domovini, nastojat će uvažavati njezine temeljne vrijednosti, razgovarati, omogućiti rasprave i susrete. Ako toga nema, slabit će povjerenje, uvlačiti se među ljude nesigurnost i strah, rast će sebičnost i zatvorenost – rekao je u tradicionalnoj misi za domovinu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predvodeći euharistijsko slavlje u crkvi sv. Marka u Zagrebu, na kojemu su bili i predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

­Samo vjernici koji osjećaju i suosjećaju u trpljenjima i proturječnostima ovoga svijeta, spremni žrtvovati se za bližnje, donose plodove o kojima govori Isus. Među tim plodovima najljepši su oni koji pokazuju ulaganje vlastitog života u djela nesebičnosti, u rad za dobro bližnjega, svakoga čovjeka – rekao je kardinal Bozanić, dodavši kao je važno spominjati se onih događaja iz naše prošlosti koji pokazuju plodove izrasle na granama dobrotvornosti i ljubavi.

­ Za dobre su plodove u našoj povijesti najzaslužniji branitelji, jer su najljepša djela izrasla iz dragovoljnosti, iz spremnosti na služenje, iz sućuti koju je podupirala Božja snaga – rekao je Bozanić.

­Toliko su puta od rata bili gotovo šibani riječima optužbe; njima se poigravalo riječima politike koje nisu izrasle iz dobroga stabla; privlačeni su riječima lažnih obećanja koja se nisu oslanjala na uvjerljivost djela – rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi, upozorivši na opasnost razdvajanja i razgrađivanja tijela i duše Hrvatske.

­Upravo je zbog toga važno, dragi branitelji, da ne klonete pred onim što vam se čini neuspjehom. Vaši plodovi ostaju. I da biste sami osjetili snagu koja živi među vama, ostanite u zajedništvu međusobnom i zajedništvu dobrih plodova od kojih živi Hrvatska, a koje ste vi unijeli u njenu slobodu. Raduje me što vidim da među vama u zadnje vrijeme postoje nastojanja da svoju darovanost Domovini živite na nov način i pomognete našemu društvu u novome otkrivanju potrebnih oslonaca koji su olako napuštani i zanemareni – obratio se kardinal hrvatskim braniteljima.

­Ovo vrijeme raznih kriza je i vrijeme koje traži novo hrvatsko zajedništvo, građeno na istini koja pročišćuje, na povjerenju koje ne vara i na ljubavi koja ne kasni. Na današnji dan na našu Domovinu rado zazivamo pomoć naših nebeskih zaštitnika, osobito blaženoga Alojzija Stepinca, čije proglašenje svetim željno čekamo i radujemo se plodovima njegove svetosti – poručio je kardinal iz crkve sv. Marka.

>> Državni vrh položio vijence na Mirogoju, Milanović nije pružio ruku Bandiću

Komentara 52

Avatar punkufer
punkufer
14:38 25.06.2014.

Podsjetimo se: 25. lipnja 1991. godine. prilikom izglasavanja spomenute Deklaracije o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske, zastupnici SDP-a napustili su sabornicu, ne želeći sudjelovati u donošenju te odluke. Tadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan nazvao je HDZ strankom opasnih namjera zbog uloge HDZ-a u provođenju politike osamostaljenja Hrvatske.

MB
marin.barisic
13:56 25.06.2014.

Hrvatski branitelji, njihove obitelji i Prvi Hrvatski predsjedik dr. Franjo Tuđman!

CH
chemica
14:15 25.06.2014.

Predsjednik koji ne vjeruje u boga, dolazi na misu. Nije li to pomalo...čudno? Bolesnjikavo možda? Možda normalno u Islamskoj republici Iranu, ali u jednoj sekularnoj državi bi trebalo biti neprihvatljivo. Pogotovo ako je lik još bio u gardi Maršala Tita. I onda je ovako smjerno išao na mise? Nekako sumnjam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije