Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bozanić: Demografski deficit najteži problem suvremene Hrvatske

01.01.2009.
u 12:55

Crkva danas slavi Mariju Bogorodicu, Novu godinu i Svjetski dan mira, a nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić tom je prigodom predvodeći svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali poručio da je našoj civilizaciji potrebna majčinska ljubav koju trebamo obnavljati u današnjem vremenu.

- Najveće siromaštvo Hrvatske danas se očituje u sve manjem broju rođenih. Sve manje djece, sve praznije škole, to je naše siromaštvo. Demografski deficit najteži je i najvažniji problem suvremene Hrvatske - ocijenio je kardinal Bozanić.

Podsjetio je na poruku pape Benedikta XVI. za ovogodišnji Svjetski dan mira u kojoj govori o suzbijanju siromaštva i građenju mira. Papa ističe da su najrazvijenije države koje imaju najviši indeks rađanja u prednosti zbog većih mogućnosti razvoja, a to znači da se stanovništvo sve više potvrđuje kao bogatstvo, a ne kao čimbenik siromaštva.

Iz te je poruke kardinal Bozanić posebice istaknuo dio koji govori o suzbijanju siromaštva, koje je suočeno sa složenom pojavom globalizacije. Naime, nejednakost između bogatih i siromašnih sve je očitija, pa i u gospodarski razvijenim zemljama. Riječ je o problemu koji se nameće savjesti čovječanstva budući da su uvjeti u kojima žive veliki broj osoba takvi da vrijeđaju njihovo dostojanstvo, zbog čega je izložen pogibelji istinski i skladan napredak i mir svjetske zajednice, ističe u poruci Sveti Otac.

Kardinal je spomenuo i razloge siromaštva, pri čemu je istaknuo da se često zastaje na površnim i funkcionalnim razlozima tog problema, da se ne dopire do razloga koji se nalaze u ljudskom srcu, kao što su pohlepa i ograničenost širokog pogleda, a razvoju i pomoći ponekad se pristupa bez pravoga uključivanja osoba te kao tehničkim pitanjima koja završavaju u predlaganju struktura, u sklapanju tarifnih sporazuma i odobravanju anonimnih financiranja. Borba protiv siromaštva treba i muškarce i žene koji su sposobni i koji istinski žele pratiti osobe, obitelji i zajednice na putovima istinskoga ljudskog razvoja, poručuje papa Benedikt XVI.

O problemu globalizacije je rekao da ona nije u stanju graditi mir, nego u mnogim slučajevima stvara podjele i sukobe. Ona daleko više otkriva jednu nužnost da bude usmjerena prema cilju duboke solidarnosti koja ide za dobrom svakog i svih. Potrebna je globalizacja solidarnosti, kako je to naglašavao papa Ivan Pavao II., istaknuo je iz današnje papine poruke zagrebački nadbiskup.

Dodao je da Crkva pozorno prati sadašnje pojave globalizacije i njihov utjecaj na siromaštvo ljudi upozoravajući na nove aspekte socijalnog pitanja, i to ne samo u širinu, nego i u dubinu jer se tiču čovjekova identiteta i njegova odnosa s Bogom.

Čestitajući novu godinu vjernicima, kardinal Bozanić pozvao je vjernike na početku nove godine da otvore srca za potrebe siromaha u svojoj sredini, u susjedstvu, župi, u našem gradu kako bi im se priteklo u pomoć. Pozvani smo, rekao je, svoje zemaljsko vrijeme ispunjavati djelima ljubavi i dobrote da nam bude plodno tlo za vječnost.

Uz današnju svetkovinu Marije Bogorodice kardinal je pod Njezinu zaštitu preporučio svu djecu naše domovine, osobito tek rođenu rekavši da Djevici Mariji "preporučimo mir za narode Isusove domovine i da na tu nakanu danas posebno molimo".

U misnom slavlju sudjelovali su i pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško te članovi Zbora kanonika i prebendara zagrebačkoga Kaptola.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije