Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Bošnjacima je ratovanje za tzv. Islamsku državu donijelo brojna razočaranja

naslovnica
Foto: VL
1/2
20.08.2015.
u 00:00

Više od 210 građana BiH na ratištima u Siriji i Iraku, vratilo ih se 51

Prema podacima iz trogodišnjeg istraživanja "Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontingent stranih boraca", sarajevskog profesora Vlade Azinovića i islamskog teologa i publicista Muhameda Jusića, najmanje 210 ljudi iz BiH otišlo je od 2012. do kraja 2014. na ratišta u Siriji i Iraku, a dosad ih se vratilo 51. Prema njihovu istraživanju, utvrđeno je da su državljani BiH do Sirije najčešće putovali zrakoplovom.

Oko 60 posto muškaraca i 20 posto žena, redovnim linijama letjelo je iz Sarajeva za Istanbul odakle su nastavljali unutrašnjim linijama turskih aviokompanija, obično do gradova neposredno uz granicu sa Sirijom, najčešće do Gaziantepa pa dalje kopnom do Killisa i Azaza. Druga najčešće korištena ruta vodila je avionom od Istanbula do Hataya te kopnom do Reyhanlija i graničnog prijelaza Bab al-Hawa te dalje do Alepa u Siriji.

Istraživanjem je utvrđeno da je s roditeljima u Siriju odvedeno najmanje 25-ero djece u dobi od pet mjeseci do 17 godina. Uvidom u dostupne izvore bilo je moguće zaključiti kako su se u nekoliko slučajeva još uvijek maloljetni mladići uključivali u borbene formacije kao ratnici, dok su maloljetne djevojke udavane, najčešće za muškarce iz tamošnjeg bh. kontingenta boraca.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte u našem e-izdanju.

U današnjem broju između ostalih donosimo i sljedeće teme:

Hrvatski biskupi Papin most prema pravoslavcima

Više novca za tehničke i prirodne studije

Jesu li gorile koji govore evolucijska karika koja nedostaje?

Biramo najbolji OPG: Paprika iz spačvanskog bazena

Dosje: Zaboravljene dječje igre koje su igrali i naši stari

Odlazak velikana: Neki su iz Arsena rasli, drugi su morali odrasti da bi ga razumjeli

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 28

MA
matadorsrvski
03:00 20.08.2015.

nemoralno , u svakom pogledu je naopisati da su Bosnjaci ratovali za neku islamsku Bosnu, nazalost autor ovoga clanka mora da ima ruskosrpsku kulturu informisanja, jer bosnjaci su bili primorani odbraniti se od agresora a ne da prave neku islamskuku drzavu , dosta mi je autora koji zele prikazati srbe kao branioce krscanstva, ni Hrvatska se nije borila za Katolicku drzavu nego se branila od srbijanske agresije

BC
bura.curba
03:01 20.08.2015.

ovaj clanak je pun lazi

SE
selbivoje
03:08 20.08.2015.

laz je to da su bosnjaci bili ti koji se borili za islamsku drzavu, laz je i to da su se hrvati borili za katolizam, dapace branili se od agresija a ne za nesto kao sto se pise vjerskinego naprostoo branili se od srbijanske agresije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije