Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERENSTVO Prilagodba Ugovora sa Svetom Stolicom

Bosna i Hercegovina dobiva vojnog biskupa!

18.02.2009.
u 23:00

Mješovito povjerenstvo za provedbu Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice i dodatnog protokola na Temeljni ugovor danas je na sjednici, održanoj u Apostolskoj nuncijaturi, usuglasilo Poslovnik o radu ovoga tijela.

Optimističan ishod
Tako su utvrđeni poslovi koje će ovo povjerenstvo završiti u 2009. godini.

Povjerenstvo će održati 10 sjednica na kojima će se precizno znati koje se stvari trebaju dogovoriti i postići konačni dogovor. To znači da će se svakoga mjeseca raditi na izmjenama zakona koji proistječu iz obveza koje su utvrđene Ugovorom, te s druge strane raditi na sklapanju dodatnih ugovora koji su također navedeni temeljnim aktom između dviju država.

Kako se doznaje, današnji dvosatni sastanak je protekao u vrlo dobrome ozračju. Ranije je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Alessandro D’Errico ocijenio kako ne treba očekivati brza rješenja, ali da je optimističan u pogledu konačnoga ishoda. “U ovim pitanjima svi trebamo biti vrlo strpljivi, budući da se radi o zahtjevnim, složenim i delikatnim pitanjima.

Nije nam do toga da se stvari naprave na brzinu, nego da ih napravimo dobro i za dobrobit Crkve i ove zemlje”, rekao je nuncij D’Errico. Iako se do sada dosta špekuliralo hoće li do toga uopće doći, jedna od najvažnijih pojedinosti iz Temeljnoga ugovora koja će se već ove godine naći na dnevnome redu bit će uspostava vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini.

To znači da će Bosni i Hercegovini možda već u ovoj godini, dobiti novog, vojnog biskupa, o čijem se imenu do sada nije ni špekuliralo.

BiH i EU inegracije
Da bi se to dogodilo, potrebno je potpisivanje dodatnog ugovora s Vijećem ministara BiH ili s Ministarstvom obrane.

O tome je pitanju nuncij D’Errico nedavno razgovarao i sa zamjenicom ministra obrane BiH Marinom Pendeš, što je ocijenjeno dodatnim doprinosom za pristup Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije