Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKOVREMENI RAD Vijeće ministara konačno reguliralo prava zaposlenih u institucijama BiH

Bosansko-hercegovačkoj administraciji plaće veće i za blagdanski rad

04.01.2009.
u 23:00

S četveromjesečnim zakašnjenjem Vijeće ministara Bosne i Hercegovine konačno je ispunilo zakonsku obvezu i donijelo podzakonske akte kojima se regulira pravo zaposlenika državnih institucija na prekovremeni, noćni te rad u neradne i dane blagdana i praznika.

Prijetnja štrajkom
Zbog kašnjenja s donošenjem ovog propisa, državna administracija je prijetila i pokretanjem štrajka, a konačna odluka će se znati tek nakon što njihovi sindikalni predstavnici dobro prouče sadržaj odluke.

A ona predviđa da zaposlenici za prekovremeni rad imaju pravo na naknadu osnovne plaće uvećane za 25 posto, razmjerno efektivnom vremenu trajanja tog rada, koja se u pravilu ostvaruje preraspodjelom radnog vremena, i to da za svaki efektivni sat prekovremenog rada zaposleniku pripada pravo na 1,25 slobodnih sati.

To znači da će umjesto novčane naknade zaposlenici za prekovremeni rad dobivati slobodne sate, a samo oni s opsežnijim prekovremenim radom moći će tražiti novčanu isplatu.

Za razliku od prekovremenog rada, rad u neradne dane, odnosno dane vjerskih blagdana koji se mogu koristiti kao slobodni dani, zaposlenima će se isplaćivati novčano, i to u iznosu osnovne plaće razmjerno trajanju tog rada, uvećano za 25 posto.

Nešto veće naknade zaposleni u državnoj administraciji dobivat će za noćni rad, odnosno vrijeme provedeno na radnom mjestu u vremenu od 22 sata navečer do 6 sati ujutro. Satnica za noćni rad uvećana je za 30 posto.

Najveće naknade predviđene su za rad nedjeljom i u dane državnih praznika. Kako državni zakon o praznicima još nije usvojen, zaposlenicima će se kao državni priznavati praznici regulirani zakonom entiteta u kojem zaposlenik ima prebivalište.

Uvećana satnica
Tako će zaposlenici iz Federacije Bosne i Hercegovine u državnoj administraciji koji budu radili 1. ožujka ili 25. studenoga imati pravo na naknadu u visini satnice uvećane za 35 posto. Isto pravo ostvarivat će i zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj, a koji rade 9. siječnja, kada se obilježava Dan Republike Srpske.

Za radnike iz oba entiteta koji budu radili za Novu godinu ili Praznik rada, također će se isplaćivati satnica uvećana za 35 posto u odnosu na uobičajenu.

Putokaz zaštite prava

Ovi propisi, čija će provedba državu koštati dodatnih 2,8 milijuna maraka, trebali bi poslužiti kao putokaz zaštite prava i ostalim zaposlenicima u BiH, uključujući one iz javnog i privatnog sektora.

Veliki broj njih prisiljen je raditi nedjeljom i u dane praznika bez ikakve naknade.

Oni koji se požale, često ostaju bez radnog mjesta, pa bi država od poslodavaca mogla tražiti da slijede njezin primjer i na odgovarajući način vrjednuju prekovremeni, noćni i rad u dane praznika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije