Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'imam rješenje!'

Bosanski umirovljenik riješio zadatak vrijedan milijun dolara?

ramiz jahić
Dnevni avaz
11.06.2013.
u 19:55

– Dugo sam pokušavao riješiti zadatak jednadžbom, no nije išlo jer nema nijedne poznate – objašnjava Jahić.

Ramiz Jahić, umirovljenik iz Fojnice u BiH, tvrdi da je pronašao rješenje matematičkog zadatka za koje je milijarder iz SAD-a Andrew Beal ponudio nagradu od milijun dolara.

Jahić je izjavio za Dnevni avaz da će nakon dugog rješavanja zadatka pokušati stupiti u kontakt s Bealom.

– Riječ je o matematičkoj pretpostavci. Dugo sam pokušavao riješiti zadatak jednadžbom, no nije išlo jer nema nijedne poznate. Nakon toga sam logikom i pretpostavkom došao do tri nepoznate, a ostale tri otkrio sam putem redovite jednadžbe. To je sve što vam mogu otkriti – kazao je umirovljenik koji ističe da mu je matematika velika ljubav.

Billova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s time da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva. Teksašanin, inače bogataš čije se bogatstvo procjenjuje na osam milijardi dolara, pokušava zadatak riješiti već dva desetljeća. Prva nagrada koju je ponudio 1997. godine iznosila je 5000 dolara, zatim 1998. godine 100.000 da bi sada ponudio čak milijun dolara za rješenje.

>>Pismo nobelovca prodano za rekordnih 5,3 milijuna dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije