Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženski marš

Bosanka Ajla je simbol prosvjeda

Ajla Heder
Foto: Reuters/PIXSELL
23.01.2017.
u 22:00

Ajla je bila tek jedna od pola milijuna nezadovoljnih žena na središnjem skupu protiv Trumpa u Washingtonu, odakle je odaslala svoju poruku na transparentu

Diljem svijeta je protiv Donalda Trumpa, pod nazivom Ženski marš, prosvjedovalo više milijuna žena, među kojima i poznate osobe iz političkog, kulturnog i javnog života te estrade. Među njima se našla i popularna pjevačica Madonna koja je priznala da je „iskreno razmišljala da raznese Bijelu kuću”, a svima koji su protiv ovog prosvjeda kaže: “J..... se, gospodo. No poruka koju je Ajla Heder napisala u medijima odjeknula je kao bomba.

“Žena. Prva generacija. Izbjeglica. Muslimanka. Obrazovana. Korisnica kontracepcije. Feministica. Bosanka. Amerikanka”, pisalo je na žutom transparentu koji je Amerikanka bošnjačkog porijekla Ajla Heder, rođena u saveznoj državi Iowi, nosila nedaleko od mjesta na kojem je Trump u petak položio svoju predsjedničku zakletvu te se na taj način istaknula kao simbol prosvjeda protiv Trumpa.

Ajla je bila tek jedna od pola milijuna nezadovoljnih žena na središnjem skupu protiv Trumpa u Washingtonu, odakle je odaslala svoju poruku na transparentu. Mlada Amerikanka zapela je za oko fotoreporterki “Star Tribunea” Renee Jones Schneider sa svojim jedinstvenim transparentom, Heder je fotografirana nedaleko od zgrade Capitola pred kojom je u petak predsjedničku zakletvu položio čovjek koji je za vrijeme predizborne kampanje pokazao izraziti seksizam te nesnošljivost prema muslimanima i izbjeglicama. Poznato je da su osim Meksikanaca i ostalih Latinoamerikanaca, bosanskohercegovački muslimani na udaru te su nekoliko puta bili napadnuti pa su sada u velikom strahu za svoju budućnost u SAD-u nakon dolaska Trumpa na mjesto predsjednika.

Ajla je nakon prosvjeda objavila inspirativnu poruku na Twitteru: “Ženski marš bio je najljepša, intersekcionalna, inkluzivna, opaka stvar koje sam ikad bila dio, a tek je počela!” Ajla je za svoj transparent u vrlo kratkom roku skupila nekoliko tisuća lajkova na raznim društvenim mrežama.

Ovaj ženski prosvjed, sazvan preko Facebooka, izrastao je u najveći prosvjed od rata u Vijetnamu.

>> Tko je Bosanka koja je postala simbol protesta protiv Trumpove politike?

Komentara 17

PL
@ploto@
22:31 23.01.2017.

A da se Ajla malo zabavi sa pravima žena u Saudijskoj Arabiji,kad je već muslimanka.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:44 23.01.2017.

Ajla, proti Trumpa moreš mahat kaj te volja....odi v Sarajevo s tim natpisom !

LI
lipotan
22:44 23.01.2017.

pisac teksta ne iznosi istinu kada tvrdi da su bosanski muslimani bili napadani po Americi.,imaju toliko slobode I pomoc drzave u svemu I svacemu,odrzavaju religiju kao I prije sa punom slobodom,niko ih ne napada kao zajednicu poneki izolirani slucaj zna se desiti ali to nije razlog napisati da citava zajednica zivi u strahu.to je pisanje neistine I dno novinarstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije