Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Max!

Bosanci na SP-u, a Švabo i Baka nisu bili nikad...

Blaž Slišković
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
11.12.2013.
u 18:19

Uoči povijesnoga, prvoga nastupa reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu, sljedećega ljeta u Brazilu, tjednik Max! prisjeća se tamošnjih nogometnih zvijezda koje su već nastupale na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri, ali i veličina koje su s nje izostale.

Legendarni Safet Sušić dva puta je kao igrač bio na svjetskim prvenstvima s Jugoslavijom, drugi put, u Italiji ‘90. kao 35-godišnjak, a sada će doživjeti premijeru kao izbornik, piše tjednik Max!

Tako bi BiH u Brazilu sljedeće godine trebala imati čak dvojicu izbornika, jer Vahid Halilhodžić je odveo Alžir, ali s obzirom na njegova prethodna iskustva s Afrikancima, nije siguran da će ostati izbornikom sve dok lopta u Riju ne krene sa centra.

Baždarević nije imao sreće

Najznačajniju ulogu na svjetskim prvenstvima igrači iz BiH imali su upravo u Italiji prije 23 godine, možda i zato što je izbornik bio Ivica Osim. Tako su u prvih 11 jugoslavenske reprezentacije bili Baljić, Sušić, Jozić i Haždibegić, a bio bi vjerojatno i Mehmed Baždarević da ga Fifa nije kaznila uoči SP-a.

Na žalost, popularni Švabo, nekada maestralni igrač sarajevskog Željezničara, sa 16 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, nikada nije nastupio kao igrač na SP-u. Bio je “samo” sudionik Olimpijskih igara 1964. u Tokiju i Europskog prvenstva 1968. godine u Italiji...

Štraus s Grbavice nije jedini bosanskohercegovački virtuoz koji nije vidio SP. Nije se posrećilo ni mostarskom boemu Blažu Sliškoviću, kojemu je Mundijal u Španjolskoj 1982. godine uskratio branič OFK Beograda Đorđe Serpak. Baki je na Karaburmi pukla noga i SP je gledao na tv-u. Možda i bolje s obzirom na izvedbe Miljanićeve selekcije na smotri u Španjolskoj.

Baka bolje sreće nije bio ni kao izbornik BiH, jer ga je od plasmana na SP u Njemačku dijelila samo jedna pobjeda...

Vlatko Marković bio je jedini nogometaš rođen u BiH koji je izabran u idealnu momčad Svjetskog prvenstva, u Čileu 1962. godine, dok kao izbornik nije imao sreće, jer je hrvatsku reprezentaciju vodio samo u jednoj utakmici, k tome još i prijateljskoj.

Najveći živući nogometni Bosanac još uvijek je besmrtni Ćiro Blažević, rođen u srcu Bosne, u Dolcu na Lašvi, tri kilometra od Travnika. Taj je trener svih trenera hrvatskoj reprezentaciji donio svjetsku broncu u Francuskoj, koju su gradili i jedan Mostarac (Jurić, igrao u kvalifikacijama), Sarajlija (Stanić), Ljubušak (Jurčić), a na popisu je bio i Širokobriježanin rođen u Hannoveru Vladimir Vasilj.

S jednakim žarom Ćiro je prema SP-u vodio i svoju prvu domovinu, BiH, ali Portugal je u jesen 2009. bio previsoka prepreka...

Dedić odveo Slovence

U kampanji za SP u Južnoj Africi prije tri i pol godine Bosanci su također imali nekoliko bljeskova. Vrata slovenske reprezentacije čuvao je Jasmin Handanović (inače rođen u Ljubljani), dok je zmajevima vrata SP-a otvorio Zlatko Dedić, rodom iz Bihaća, čiji je pogodak presudio velikom favoritu, reprezentaciji Rusima u dodatnim kvalifikacijama. Dedić je igrao i sve tri utakmice u skupini na završnom turniru.

Za Njemačku je na afričkom SP-u igrao i bosanski Srbin Marko Marin, danas član Seville.

>>Koji je luđak zamislio Svjetsko prvenstvo na +50 stupnjeva?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije