Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bosanac patentirao nuklearnu bombu: 'Riječ je o novoj tehnologiji'

lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu, odnosno atomsku jezgru kisika i dušika za stvaranje eksplozije - navodi se u objašnjenju patenta
05. veljače 2021. u 13:51 17 komentara 9170 prikaza
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Nedžib Murtić iz Bosne i Hercegovine patentirao je novu vrstu nuklearne bombe koja, kako tvrdi, ima potencijal da promijeni svijet koji poznajemo. Naime, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u maju 2019. godine izdao je rješenje o dodjeli konsenzualnog patenta za pronalazak pod nazivom „Eksplozivno reaktivna naprava“, piše Dnevni Avaz.

Predviđanje stručnjaka Nuklearna apokalipsa? Evo što bi se dogodilo da SAD napadne Sjevernu Koreju

U obrazloženju patenta navodi se da se eksplozivno reaktivna naprava sastoji iz tri skupa komponenti. Prvi skup komponenti su olovna cijev oblika epruvete, koja je šuplja s jedne strane, radioaktivna supstancija i gama-zrake. Drugi skup komponenti su elektromagnet pozitivnog naboja, pozitivna anoda, zrak, kisik, azot, a treći olovna obloga i elektromotor.

- lzum spada u oblast atomskog fuzijskog oružja koje iskorištava plazmu, odnosno atomsku jezgru kisika i dušika za stvaranje eksplozije - navodi se u objašnjenju patenta.

Dodaje se da prilikom napuštanja atomske jezgre težih elemenata neutroni posjeduju ogromnu temperaturu, prolaze kroz magnetno polje pozitivnog naboja i dolaze u mehanički dodir s magnetom, tope magnet i tako plazma napušta komoru, odnosno dolazi u dodir s vlažnim zrakom, a kao posljedica dolazi do lančanog zapaljenja vodika u vlažnom zraku na ogromnom prostranstvu.

U objašnjenju patenta se navodi i način primjene ovog pronalaska.

nuklearni otpad Trgovska gora BiH predlaže Hrvatskoj da nuklearni otpad odlaže u Sloveniji

- Na taj način pronalazak omogućava praktičnu, trajnu i korisnu spravu koja se može ekonomično proizvesti, te uključuje bitna poboljšanja u odnosu na ranije poznata atomska naoružanja ovog tipa. Stručnjacima će biti očigledno da je moguće načiniti brojne preinake i promjene atomskog naoružanja prema ovom pronalasku, bez napuštanja obima i suštine pronalaska - naglašeno je.

Video: Pogledajte Kerumov tulum u Splitu

- Ova bomba se može koristiti kao aviobomba. Svi elementi se mogu staviti na neko postolje i ugraditi u raketu te nju onda ispaliti na neprijateljske položaje. Ova bomba bila bi jača od fisijske bombe ili, bolje rečeno, od obične atomske bombe. I na nivou je s fuzijskom ili hidrogenskom bombom - pojasnio je Murtić.

TESTIRALI JE U NEVADI Objavili video: Pogledajte kako F-35 baca novu nuklearnu bombu B61

Dodao je da se ova nova vrsta nuklearne bombe može nazvati i ekološkom nuklearnom bombom.

- Nakon vrlo snažne eksplozije nema radijacije, kao što je to kod klasične atomske bombe. Radi se o novoj tehnologiji, nakon oslobađanja ogromne energije, ne ostaje radioaktivna pustoš - naglasio je Murtić.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • ćirko:

    Svaka cast za bombu, bar nece biti radijacije.. Ali bosanac izmislio? Jos Pirocanac da finansira a Crnogorac da napravi😀😀😀

  • Vlaskoulicanec2:

    "... pronalazak omogućava praktičnu, trajnu i korisnu spravu koja se može ekonomično proizvesti"... Korisna???? Praktična???? Pa dobro jeste li vi normalni????? Govorimo o "korisnoj spravici" za ubijanje stotina i tisuća ako ne i stotina tisuća ljudi!!!!!!!!

  • Guravac_Goran:

    Ako nekom nije , jasno u utrobi Hrvatske nalaze se islamska drzava i cet...nicka drzava , , a na vlasti u Hrvatskoj redaju se Mesici Pusici i slicni izdajnici , Bosnjaci su radikaliziran narod , a kao takvi vide Hrvate ... prikaži još!e , Vatikan i krscanstvo kao svoje neprijatelje , gotovo sigurno , ako budu imali tu bombu , sigurno ce ju prvo na Hrvatskoj isprobat