Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prehrambeni trendovi

Borzan: Skupoća organske hrane mora jamčiti kvalitetu

Biljana Borzan
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
14.05.2015.
u 11:43

Komisija tako predlaže maksimalne razine nenamjerne prisutnosti pesticida u proizvodima

Svjetska potražnja za organski ili ekološki uzgojenom hranom se u zadnjih deset godina povećala četiri puta. Prehrambeni trendovi mijenjaju se i potrošači iz razvijenih zemalja sve više troše na zdravu hranu. Usprkos tome, proizvodnja organske hrane u EU ne prati potražnju jer se ona u 10 godina samo udvostručila. Jedan od razloga sporijeg rasta su i komplicirana EU pravila koja otežavaju klasičnim proizvođačima prijelaz na organsku proizvodnju.

 – Mali zeleni list sa zvjezdicama na etiketi nekog prehrambenog proizvoda značajno mu diže cijenu. Građani koji su spremni izdvojiti dvostruko više novca za organsku salatu moraju znati da im EU tom oznakom jamči kako je ona stvarno uzgojena organski. Zato pozdravljam namjeru Komisije, no njihov prijedlog je potrebno izmijeniti kako bi bolje ispunio svoju svrhu – smatra eurozastupnica Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta koji daje mišljenje na nova pravila.

Europska komisija predložila je promjene Regulative o organskim proizvodima kojima želi postići tri cilja: ojačati povjerenje potrošača u EU oznaku za organsku hranu, ukloniti administrativne prepreke za povećanje proizvodnje te izjednačiti prava i obveze proizvođača u svim državama članicama Unije.

Komisija tako predlaže maksimalne razine nenamjerne prisutnosti pesticida u proizvodima. U teoriji je to izvrstan potez jer kupci organskih proizvoda ne žele hranu koji je tretirana kemikalijama i pesticidima. No u praksi bi takva odredba mogla izazvati probleme proizvođačima.  Na primjer, poljoprivrednik, poštujući pravila, uzgoji polje organskog kukuruza, ali susjed svoje polje zapraši pesticidima i nenamjerno zagadi njegovo.  Takav kukuruz, iako organski proizveden, ne može biti prodavan kao organski i poljoprivrednik će pretrpjeti štetu.

 – Potrebno je uspostaviti sustav koji bi u takvoj situaciji osigurao da se oštećenom proizvođaču nadoknadi šteta jer svoj proizvod neće moći prodati kao organski. Poljoprivredni EU fondovi mogu biti izvor za naknadu štete. Također, Komisija traži zabranu tzv. miješanog uzgoja, kada na istoj farmi postoji organska i klasična proizvodnja. U praksi će to samo odvratiti proizvođače od organskoj uzgoja jer on podrazumijeva i povećani rizik – objašnjava Borzan.

GMO tehnologija u proizvodnji hrane biljnog ili životinjskog podrijetla već je u potpunosti isključena iz organske poljoprivrede. Nova regulativa po tom pitanju samo vrši određene korekcije i pojašnjenja, no Borzan smatra da se i kloniranje treba dodati na listu zabrana.

 – Amandmanima sam tražila da se i proizvodi od kloniranih životinja i njihovih potomaka ne mogu prodavati pod organske. EU za sada zabranjuje kloniranje životinja radi proizvodnje mesa, no nema garancija da će to tako i ostati. Hrvatska se na tržištu  EU teško može natjecati masovnom proizvodnjom hrane, no organski sektor je naša velika prilika i zato trebamo ostati "GMO free".  Otkad smo ušli u EU, kao da je stigla nova era za organsku proizvodnju u Hrvatskoj. Gotovo 80% organskih proizvođača svoj je urod prodalo u Njemačku, Francusku i druge EU zemlje – kazala je Borzan.

>> Sve vrećice će 
se naplaćivati ili će se ograničiti njihov broj

Komentara 9

RO
rotšild
16:34 15.05.2015.

Amerika je razorila i poklala milijune Afganistanaca, Pakistanaca, razorili su Irak, Siriju, Libiju, Jemen .Plivaju u krvi , storili su siromaštvo i glad i sada ih planiraju nama staviti na grbaču. Prokleti bili.Židovske organizacije javno govore da če rastočiti nacionalne države u Europi, da Europa više neče izgledati kao danas.Hrvatski korumpirani politički bandit nas je gurnuo u Europsku masonsku kaljužu koja ima plan nestanka Hrvata. Angela Merkel je Hazarska Židovka.U prokletoj šovinističko masonskoj kaljuži , hrvatima drži bukvice svaki kriminalac koji se sjeti. Izbjeglice treba zbrinuti Izrael i Amerika.

LA
lara2606
21:39 16.05.2015.

Bravo bravo..samo tako naprijed...ovo je vrlo važno, s obzirom da se danas cijeli svijet vrti oko zdrave hrane...

SI
Sittingbull
09:58 19.05.2015.

Podrška Biljani Borzan i svim našim europarlamentarcima koji štite naše interese u cijeloj priči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije