Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Borut Pahor o non-paperu za BiH: Mijenjanje granica mirnim putem nije moguće. Nisam znao za taj dokument

Proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje. Spori tempo proširenja hladi povjerenje u europsku perspektivu u tim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja, napomenuo je.
16. travnja 2021. u 13:39 78 komentara 9949 prikaza
Foto: News1.mk/EXPA/XINHUAPIXSELL

Predsjednik Borut Pahor sazvao je konferenciju za medije vezano za non-papar koji je navodno djelo Janeza Janše. Kazao je kako mijenjanje granica mirnim putem nije moguće. Podsjećamo, navodno je premijer Janez Janša poslao u Bruxelles svoj prijedlog prekrajanja granica BIH, što je izazvalo brojne reakcije iz regije. 

REGIJA BRUJI O DOKUMENTU Procurio Janšin plan za 'mirni' raspad BiH i raspodjelu teritorija: Navodno je trebao biti poslan C. Michelu

– Očuvanju teritorijalne cjelovitosti država istočne Europe posvećujem svoju veliku pozornost kao predsjednik Republike. Zato sam i dao prijedlog za inicijativu koja je prerasla u Berlinsku konferenciju. U pripremama za ovogodišnju konferenciju nedavno sam posjetio Sarajevo i susreo se sa svom trojicom članova predsjedništva. Jedan sam od rijetkih predsjednika koji naglašava važnost pomirenja za njihovu budućnost – ustvrdio je Borut Pahor, pišu 24ur. 

Pahor je ustvrdio da mu nije bio poznat non-paper kad je nedavno bio u BiH. Kazao je da prema njegovu mišljenju važno pitanje proširenja Europske unije. 

– Proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje. Spori tempo proširenja hladi povjerenje u europsku perspektivu u tim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja – napomenuo je. 

Osvrnuo se i na ulogu Slovenije u regiji. 

– Neki dugo vremena nisu bili mišljenja da bi se visoki predstavnici Slovenije trebali miješati u pitanja regije. Razumio sam to u '90-ima – kazao je i nadodao kako danas to ne razumije i da on želi da jednog dana sve zemlje koje su bile zajedno u Jugoslaviji postanu članice Unije. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • zagabria5:

  Eto, da je BIH ušla u konfederaciju sa Hrvatskom danas bi bili u EU, imali veće plaće i slobodno kretanje radnih mjesta unutar EU. ovako za volju par krkana u Sarajevu i Banja Luci koji su kao 'njihovi' narod pati ... prikaži još! li ga pati i ne nazire se kraj tome

 • Avatar Mali Berica
  Mali Berica:

  Balkanci realno neće biti spremni za EU još 100 godina, dovoljno je pogledati Srbiju koja se nakon 30 godina još uvijek nije ispričala za agresiju i zločine, da ne spominjem cirkus BiH. Europa je jako dobro znali što radi kada ... prikaži još! su primili Sloveniju i Hrvatsku, a onda rekli STOP.

 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Kolateralna korist cijele ove priče je da će mnogo više ljudi u RH shvatiti kako je RH smotana oko tempirane bombe te da tzv Bošnjaci i njihova velikobosanska politika ništa manje pogubna za RH od velikosrpske.