Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borut Pahor: Arbitražni sporazum pogoduje Sloveniji

Za Sloveniju je važno da je u Arbitražnom sporazumu zapisano načelo pravičnosti i od arbitara traži da Sloveniji odrede dodir s otvorenim morem, rekao je slovenski premijer.
01. ožujka 2010. u 23:00 32 komentara 5 prikaza
pahor
Foto: Reuters

LJUBLJANA - Slovenija je iskoristila vrlo kratkotrajan povoljan trenutak za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom i potpisala Arbitražni sporazum, a hrvatsko-slovenska konferencija o zapadnom Balkanu uživa potporu Europske komisije i predsjedavajuće Španjolske. Takvo je tumačenje zastupnicima Državnog zbora predočio slovenski premijer Borut Pahor odgovarajući na zastupničko pitanje prvaka Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča koji tvrdi da je Arbitražni sporazum za Sloveniju slab, a EU i španjolsko predsjedništvo ne podupiru održavanje hrvatsko-slovenske konferencije o zapadnom Balkanu.

Za Sloveniju je važno da je u Arbitražnom sporazumu zapisano načelo pravičnosti i od arbitara traži da Sloveniji odrede dodir s otvorenim morem i pritom uvažava sve relevantne okolnosti, kazao je Pahor dodavši da Slovenija očekuje za sebe povoljan ishod takvog odlučivanja jer štiti slovenske nacionalne interese.

Konferencija o zapadnom Balkanu uživa punu potporu EU, a o tome sam osobno razgovarao s predsjednikom španjolske vlade i predsjednikom Europskog vijeća koji će na konferenciju doći zajedno s povjerenikom za proširenje i konferenciju pozdravljaju. Potom će se potkraj svibnja ili početkom lipnja u Sarajevu pokušati nastaviti s "butmirskim procesom", a u Sloveniji će se okupiti svi vođe Balkana uključivši i predsjednika albanske vlade što govori o političkoj volji tih vođa, kazao je Pahor.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar bikkojisjedi
  bikkojisjedi:

  Ma lako je vama g.Pahor štiti svoju obalu kada imate 33 koraka obale. I mi bi je štitili i bolje da je imamo toliko.

 • Avatar ljutatrava
  ljutatrava:

  Slovenija je iskoristila vrlo kratkotrajan povoljan trenutak za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom ---------------------------------------------------------------------------------- ..lako mu je kada ima caricu jacu i njezine za pregovarača,izdajica do izdajice,pljuc

 • regvarml:

  Jos jedna nenadmasiva pobjeda Hrvatske diplomacije. Jadranka Budisavljevic citaj (Glupisavljevic) izjebala je Hrvate i Hrvatski teritorij prodala zlovencima za saku dolara. Prokleta EU i ta srpska govnjara. Nije se ona borila za ovu zemlji nego mi. Nije ona sluzila kao ... prikaži još! topovsko meso nego mi. I zato joj niti nije problem dijeliti Hrvatsku zemlju.