Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskraćeno im školovanje

Borrell: Talibani su pogazili svoje obećanje o školovanju djevojčica

An Afghan woman walks on the street during a snowfall in Kabul
Foto: REUTERS/Ali Khara/PIXSELL
1/3
05.04.2022.
u 22:34

Hrvatska zastupnica Željana Zovko rekla je da se nigdje prava žena i djece nisu dovela u pitanje kao u Afganistanu

 Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je u utorak da su talibani pogazili svoje obećanje da će svima omogućiti srednjoškolsko obrazovanje zabranivši djevojčicama pohađanje srednjih škola, dodavši da je ta zabrana protivna obvezi koju je „Afganistan, kao država, potpisao“.

- Talibani su pogazili svoje obećanje da će svima omogućiti srednjoškolsko obrazovanja. Milijuni djevojčica ne mogu se školovati i to je protiv obveza koje su sami talibani dali afganistanskom narodu i nama, međunarodnoj zajednici - dodao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Usklađivanje sa zakonom

Talibani su krajem ožujka donijeli nove odluke kojima se zabranjuje srednjoškolsko obrazovanje za djevojčice, rekavši da će srednje škole ostati zatvorene za njih sve dok se ne osmisli plan u skladu s islamskim zakonom. 

Borrell je u raspravi o stanju u Afganistanu, posebno u pogledu prava žena, to nazvao "okrutnom odlukom" talibana koji su na vlasti u Afganistanu i "tragedijom" za milijune djevojčica.

- Tijekom protekla dva tjedna smo vidjeli strašne slike djevojčica koje pune nade dolaze u škole i onda im se kaže da se moraju vratiti kućama jer im nije dopušteno da pohađaju nastavu.

Borrell je naglasio da je Europska unija dala humanitarnu pomoć za Afganistan, da je primjerice 2021. izdvojila 22 milijuna eura „samo za humanitarne intervencije s jakim prioritetom za kućanstva na čijem čelu su žene“ te da je preko 80 posto korisnika pomoći zdravstvenih i prehrambenih usluga žene i djeca.

Spomenuo je i da je 10. ožujka uspostavljen Forum afganistanskih liderica, „kako bi se ženama pružio forum za izražavanje zabrinutosti na međunarodnoj sceni“.

Istaknuo je također da je jedini način da se podrži afganistanski narod nastavak pokretanja ovog pitanja s talibanima. "Svidjelo se to nama ili ne, oni su na vlasti", rekao je. 

Žene su ključni dionici u stvaranju otpornijeg društva i snažnijeg gospodarstva

Borrell je dodao i da prisutnošću u Kabulu i europskim angažmanom „možemo najbolje obraniti europske interese i vrijednosti koje dijelimo s afganistanskim narodom“ te je napomenuo da odlazak ili prepuštanje terena u Afganistanu drugima nije opcija.

Zastupnici u Europskom parlamentu su u svojim govorima osudili odluku o zabrani srednjoškolskog obrazovanja za djevojčice te su istaknuli da je preuzimanje vlasti talibana u Afganistanu dovelo u opasnost žene i djecu. Kazali su da se ne poštuju osnovna ljudska prava te su napomenuli veliki problem zaliha hrane i sve veći broj siromašnih i gladnih. 

Zastupnici su pozvali Europsku komisiju da pošalje jasne zahtjeve talibanima za poštivanje prava žena. Hrvatska zastupnica Željana Zovko u ime EPP-a rekla je da se nigdje prava žena i djece nisu dovela u pitanje kao u Afganistanu, dodajući da se istodobno radi i o sigurnosnom problemu za Europsku uniju.

- Ne možemo dopustiti daljnje širenje Islamske države jer će to stvoriti nove migracijske valove i povećati sigurnosne izazove naših granica. Europska unija mora preispitati svoje sigurnosne i obrambene mehanizme.

Naglasila je da su djevojčice i žene „ključni dionici u stvaranju otpornijeg društva i snažnijeg gospodarstva“, ali da ih se bez prava na obrazovanje gura u „siromaštvo i pokornost“.

- Ne možemo tolerirati niti surađivati s društvima sve dok ona ne prestanu uskraćivati jednake mogućnosti ženama da napreduju - rekla je hrvatska zastupnica.

Marie Arena je u ime socijalista (S&D) rekla da je potrebno putem programa pomoći Afganistancima pružiti pristup kvalitetnom obrazovanju te da se „ne smije tolerirati diskriminacija".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije