Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforme

Lalovac 
i Grčić u Bruxellesu iznose uštede

07.04.2015., Zagreb - Ministar financija Boris Lalovac dolazi na sjednicu Vijeca za nacionalnu sigurnost u Ured Predsjednice u vilu Prekrizje.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.04.2015.
u 07:00

Navodno su nađene uštede u proračunu vrijedne do dvije milijarde kuna, a jesu li dovoljne, Europska komisija reći će u svibnju

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac putuju u Bruxelles gdje će povjereniku Europske komisije Pierreu Moscoviciju predstaviti reformske mjere, odnosno planirane rezove u proračunu zbog prekomjernog deficita.

Ministar Lalovac nedavno je izjavio da s Grčićem ima zadaću pronaći mogućnost uštede od 500 milijuna do milijardu kuna, a sada navodno ima pripremljene mjere uštede vrijedne do čak dvije milijarde kuna. Neke od najvećih ušteda planiraju se ostvariti u državnim agencijama, zavodima i institutima, kroz plaće zaposlenika i materijalne troškove. Postoji i plan ukidanja i spajanja pojedinih agencija, te ograničenje u davanju jamstava.

Prošli mjesec Vlada je EK poslala prvi nacrt mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a sada treba predstaviti i one fiskalne. Do sredine travnja sve zemlje EU moraju predstaviti nacionalne programe reformi i programe za stabilnost i konvergenciju, a na temelju kojih će Komisija u svibnju predstaviti preporuke za svaku državu članicu. Ako se Lalovčeve predložene mjere ocijene nedovoljnim Komisija bi mogla pokrenuti korektivni postupak ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, što znači i suspenziju raspoloaganja dijela novca iz fondova EU.

Za sada ni za jednu zemlju ta mjera nije pokrenuta. Prije dva mjeseca Moscovici je rekao kako su nam se rizici za neravnoteže povećali, ali da nam je kao i još nekim zemljama ranije, dana prilika za poduzimanje većih reformi, a jesu li dovoljne, znat će se u svibnju.

>> Lalovac o mjerama: Još nije odlučeno gdje će se rezati 

>> Lalovac priznao veći deficit, Vujčić prognozira pad 

>> Lalovac: Ako banke ne ponude rješenje, Vlada će zaštiti građane

Komentara 4

Avatar comparator
comparator
07:18 13.04.2015.

Grčić Branko ? Slučajnost ili ne ali na Grčku "naginje" ne samo po prezimenu nego i po ponašanju i lažnom moralu komunističke ideologije. Od ove garniture očekujem samo prevare ,laži i naravno krađe što se svakodnevno potveđuju.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:44 13.04.2015.

Panhelenske (svegrčke) igre u Bruxellesu!

LB
lela.baborela
09:54 13.04.2015.

Gospodin Lalovac i gospodin Grčić otišli su malo do Bruxellesa da se pravdaju gdje još mogu uštedit. Njih dvojica ne mogu više nigdje uštedit jer su doveli Hrvatsku na prosjački štap. A zaposlili su svojih parazita još više nego što ih je bilo prije i u taj čopor ne žele dirat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije