Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 godina u NATO-u

Borbena spremnost nije ugrožena, dolaze i MiG-ovi iz Ukrajine

nato
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
31.03.2014.
u 14:30

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane Ante Kotromanović ne smatraju da su proračunski rezovi ugrozili borbenu spremnost oružanih snaga.

Ministar obrane Ante Kotromanović ne smatra da su proračunski rezovi ugrozili borbenu spremnost oružanih snaga RH te poručuje da je najveća zadaća ove Vlade, ali i svih budućih ministara i Vlada stabilizacija proračuna koja je bitna upravo zbog obveza koje proizlaze iz članstva u NATO-u. Zato je on u svom, obrambenom dijelu proračuna odlučio rezati "nelogične troškove".

- Primjerice, sjeli smo s Hrvatskim telekomom i do kraja godine mi ćemo štedjeti na optičkim kabelima, linkovima, na čvrstim telefonima pet milijuna kuna. Mi smo napravili puno u smislu da smo unutrašnje strane posložili. Očekujemo tu stabilnost proračuna i nadamo se da će to biti održivo za kompletan sustav. Imamo obaveze koje moramo ispunjavati i to je ponekad teško uskladiti sa gospodarskom situacijom u zemlji – objasnio je ministar Kotromanović.

Dodao je da se nastavlja revizija tenkova, te da je odabrana najpovoljnija ponuda za obalni brod koja je trenutno još u fazi provjere. Najavio je i da se iduće godine planira potpisati ugovor s najpovoljnijim brodogradilištem za izgradnju prvog obalnog ophodnog broda. Ovih dana bi i dva MIG-a iz Ukrajine trebala biti dopremljena u Hrvatsku budući je testiranjima utvrđeno da su otklonjene greške na njima.

Komentirao je ministar i pet godina Hrvatske u NATO-u te izrazio zadovoljstvo dosad postignutim.

- Ovo je pet godina dobrih iskustava u NATO-u, obrambene reforme napravili smo dubinski, usvojili smo standarde i norme, podigli smo spremnost hrvatske vojske na veću razinu, sustav obučavanja je potpuno drugačiji nego prije, dobili smo velika iskustva iz operacija i jako smo zadovoljni time. Mi smo mala članica, ali imamo svoj stav, svoj glas koji se čuje u Bruxellesu i u NATO-u, s te strane smo pouzdan partner – zaključio je Kotromanović.

Zadovoljna je i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović.

- Ono što je dobro u NATO-u je da naš glas vrijedi koliko i glas bilo koje druge države i smeta me kada ljudi govore da je Hrvatska mala zemlja, nije, svaka zemlja je onoliko velika koliko si sama da na važnosti. Ona ne mora biti ni gospodarski jaka, ne mora biti ni vojno jaka, ali ima puno drugog prostora gdje možemo pridonijeti svim onim iskustvom koje smo stekli u Domovinskom ratu i moramo se danas prisjetiti svih onih koji su tome pridonijeli – rekla je Grabar Kitarović te dodala da Hrvatska ima nekoliko niša u kojima "znanjem, iskustvom, tehnologijom i hrvatskom pameću može puno pridonijeti razvoju NATO-a.

- NATO ulazi u novu fazu gdje će očito razvoj tehnologije i borba protiv izrastajućih prijetnji sigurnosti biti sve bitnija, sve bitnije će biti raditi zajednički pa mi je drago da se Hrvatska uključila u nekoliko multinacionalnih projekata, u jednom preuzela i vodstvo i mislim da je ovih pet godina bilo iznimno korisno ne samo za Hrvatsku nego i za NATO – tvrdi Grabar Kitarović koja smatra da je Hrvatska iskoristila prednosti članstva u NATO-u koliko god je mogla.

- Nema ni jedne države koja može uvijek iskoristiti sve mogućnosti. U ovim uvjetima svjetske gospodarske krize bilo je malo teže i možda se te gospodarske prednosti nisu toliko pokazale, ali mislim da možemo i moramo raditi dalje ne samo na uštedama u obrambenom sektoru nego i koristeći činjenicu da smo u NATO-u za promociju Hrvatske, hrvatskog "know how" znanja i na taj način zapravo i pridonijeti razvoju industrije u tom području – nastavlja ona.

Treba raditi više na tome, predlaže, da nam se tvrtke i pojedinci uključuju na razno-razne natječaje za javne nabave u okviru NATO-a gdje misli da se doista može zaraditi, ali i promovirati hrvatsko gospodarstvo. Kao ni ministar, ni Kolinda Grabar Kitarović ne misli da je hrvatska borbena spremnost ugrožena.

- Nema te države koja se može sama suočiti s cijelim tim rasponom prijetnji danas i zbog toga je ta pametna obrana i Inicijativa za združene snage jako dobra. No mi i sami moramo dobro razmisliti što je ono što je bitno za Hrvatsku kao nacionalne komponente da razvijamo i u to ulagati novce, a za ostalo raditi s drugim državama članicama i oslanjati se i na mogućnosti koje nam one pružaju. Ja držim da su hrvatske obrambene snage u dobrom, solidnom stanju, vidim ih u Afganistanu i iznimno sam ponosna na njih, oni imaju ljudskost, nije bitno samo doći odraditi posao, nego biti čovjekom, brinuti o onome što radite i iz toga izvući pouke za sebe i napraviti najbolji mogući posao – zaključila je Grabar Kitarović.

>>'Da smo prije bili ovakvi prema manjinama ne bi nas primili u NATO'

>>Hrvatska slavi pet godina članstva u NATO-u

Komentara 5

Avatar tituš
tituš
14:46 31.03.2014.

Je li se vraćaju kompletni kako su i otpremljeni ili ipak okljaštareni?

PO
podravec
19:49 31.03.2014.

Ministre, kako to da ste dali MIG-ove na moderniziranje nečlanici NATO-a Ukrajini kad ona ne raspolaže niti odgovarajućim tehničkim osobljem niti NATO tehnikom koja se mora ugraditi? Odbili ste Rumunjsku koja zadovoljava sve uvjete kao NATO članica a navodno suno su bili i povoljniji.

BS
bstrabi2
18:51 31.03.2014.

Kotromanović.Misli te na te Migove.S kojima rusi prete Ukrajni?Ili one koje ste u Australiji kupili?I meznam šta ste tamo radili.Jedino oako ste mislili.Kupiti od njih.Laku konjicu.Mislim ptice amu.Drugi razlog nemate.Za tu lovu .Mogli ste marem jedan novi trakoplov kupiti.Što ste ostavili u Australiji i okolo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije