Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska Sanaderova vlada traži partnera "Đuri Đakoviću" za proizvodnju 126 oklopnih vozila

Borba za posao od 170 milijuna eura

20.11.2005.
u 18:50

Oklopno vozilo Patria AMV nadmoćno je suparničkom Panduru 2 po gotovo svim karakteristikama te pozivamo Vladu RH da nas posjeti i uvjeri se u to, izjavio je za Večernji list predsjednik Uprave finske Patrije Jorma Wiitakorpi. Tako bi se, dodaje, osigurali jednaki uvjeti na natječaju za vozilo koje bi u sljedećih 30-ak godina trebala koristiti Hrvatska vojska. Iako to nije izravno rekao, njegov poziv može se povezati s činjenicom da se premijer Ivo Sanader još u srpnju u SAD-u sastao s predstavnicima konkurentske tvrtke General Dynamics te se može zaključiti da se Finci osjećaju zakinuti.

Patria i austrijski Steyr, koji je u vlasništvu američkog General Dynamicsa, natječu se za oko 170 milijuna eura vrijedan posao proizvodnje 126 oklopnih vozila u suradnji s tvrtkom Đuro Đaković iz Slavonskog broda. Špekulira se da Austrijanci zasad imaju veće izglede i Sanaderov američki sastanak ide tome u prilog. Navodno se na tom sastanku pričalo i o drugim oblicima suradnje, uključujući i nabavu lovačkih zrakoplova F-16 za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, no Vlada i Steyr to odbacuju.

Finsko vozilo AMV može izdržati eksploziju osam kilograma TNT-a ispod kotača ili tijela vozila bez da vozilo bude uništeno ili posada ozlijeđena, što potvrđuju certifikati vojske Južnoafričke Republike i finske vojske. U Patriji naglašavaju da su i u tom segmentu bolji od Pandura II koji može izdržati eksploziju šest kilograma TNT-a. No, izvršni potpredsjednik Steyra Mario Minar nedavno je ustvrdio da na predstavljanju u Portugalu lani finsko vozilo nije moglo izvesti dva testa.

U Patriji to odbacuju i napominju da nisu željeli ugroziti posadu bez prethodnog testiranja izravnog silaska s broda u more, a da im nije bilo dopušteno ponoviti test nakon što su vozilo uspješno testirali u Finskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije