Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Borba protiv mafije: Talijani zaplijenili 700 milijuna eura

18.11.2008.
u 11:33

Protumafijaška istraga na Siciliji zaplijenila je u utorak imovinu poduzetniku Giuseppeu Grigoliju (60) u vrijednosti od 700 milijuna eura. Grigoli, vlasnik velikoga trgovačkog lanca "Despar" koji pokriva cijelu zapadnu Siciliju, uhićen je pod optužbom za mafijaško udruživanje. Nalog za zamrzavanje i zapljenju imovine izdao je sud u Trapaniju, a Grigoli je uhićen već 20. prosinca prošle godine pod optužbom da je blagajnik mafijaškog šefa koji je u bijegu Mattea Messine Denare. U siječnju ove godine Grigoliju je već zaplijenjena imovina u vrijednosti od 300 milijuna eura, a nalog je potpisala sutkinja Donatella Puleo.

Mjera zamrzavanja i zapljene dodatne Grigolijeve imovine, koju je u utorak provela protumafijaška direkcija, odnosi se na više aktivnosti i financijskih poslovanja tvrtke Gruppo 6 Gdo, kao i tvrtke za veliku distribuciju i tvrtke povezane s tim poduzetnikom.

Zaplijenjeno je ukupno 12 tvrtki, 220 zgrada i vila, te 133 razna terena od ukupno 60 hektara, a sve u ukupnoj vrijednosti od 700 milijuna eura. Protumafijaška direkcija zajamčila je kako zapljenjene tvrtke neće imati posljedice u daljnjoj aktivnosti. Sud je imenovao novu privremenu upravu koja će jamčiti normalnu aktivnost supermarketa i drugih djelatnosti kako se odluka o zapljeni ne bi negativno odrazila ne samo na poslovanje, nego i na zaposlene. Svima je dakle zajamčen nastavak rada, ali je vlasništvo tvrtki zamrznuto i oduzeto Grigoliju preko kojeg su se, kako drži istraga, mafijaši infiltrirali u poslove velike distribucije prehrambenih proizvoda na Siciliji.

U drugoj protumafijaškoj operaciji u Avellinu pokraj Napulja policija je uhitila pet članova mafijaškog klana Cava koji su tražili plaćanje reketa od jednog poduzetnika. Od poduzetnika su članovi toga klana Camorre, kako se naziva kriminalna organizacija koja djeluje u Napulju i regiji Campaniji, još 2006. godine kao reket tražili da im "daruje" jedan stan u mjestu Mercogliano, pokraj Avellina, a zatim i komercijalni centar Monteforte Irpino. Poduzetnik je odbio platiti mafiji i ljutiti mafijaši postavili su eksploziv u njegovu zgradu u izgradnji u mjestu Mercogliano. Sada su počinitelji toga kriminalnog djela uhićeni.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije