Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Boranka i Germania - od crnog zgarišta do zelene šume

Boranka i Germania - od crnog zgarišta do zelene šume
05.11.2021.
u 13:13

Germania se pridružila najvećoj europskoj volonterskoj kampanji pošumljavanja, donacijom koju će Boranka iskoristiti za sadnju više od 5.000 stabala

Najveća europska volonterska kampanja pošumljavanja nastavlja se ove jeseni! Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je 2018. godine masovnu obnovu opožarenih područja Dalmacije, kampanju simbolično nazvanu Boranka, koju je podržala i Germania Sport, donacijom od 50.000 kuna za sadnju više od 5 000 stabala!

Viiše od 7 000 volontera uz pomoć 50-ak partnera i sponzora, posadilo je 85.000 stabala na opožarenim područjima u okolici Splita, Solina, Zadra i Makarske. Ove jeseni pošumljavat će se opožarena područja u splitskim naseljima Žrnovnica i Sitno Gornje.

“Izuzetno nam je drago što nam se ove godine pridružila i Germania Sport, uz pomoć koje ćemo zasaditi 5 000 autohtonih stabala bjelogorice i crnogorice i zajedno vratiti zelene šume na crna zgarišta”, rekao je je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

Velike površine šuma u Dalmaciji stradale su u vatrenim stihijama prethodnih godina, a opasnost je ponovo vrebala ovoga ljeta. Stoga su Savez izviđača i Boranka i u najtoplijim mjesecima pozivali na oprez i na odgovorno ponašanje tijekom boravka u prirodi.

Ova sjajna interaktivna kampanja pokrenuta je i sa ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, a  provode ih stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma.

“Sa velikim zadovoljstvom smo podržali akciju po kojoj je Hrvatska već postala poznata diljem Europe, a krenule su je primjenjivati i druge europske države. Ovo je najefikasniji, a ujedno i najoriginalniji način da se obnove šume koje nam život znače i da se ukaže na ovaj globalni problem.”, naglasila je Kristina Džigurski, menadžerica korporativnih poslova u Germaniji.

Uz brojna domaća i svjetska priznanja, Boranka je nedavno osvojila i nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin“.

U sklopu kampanje, od izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice – tzv. Boralice. To su pastelne bojice izrađene od pepela borova stradalih u požarima. Građani se u akcije pošumljavanja, osim volontiranjem, mogu uključiti na jedinstven način – korištenjem Boralica, mogu sami nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne web aplikacije ga „posaditi“ u virtualnu šumu.  Za svako nacrtano drvce „posađeno“ na boranka.hr stranici, volonteri Boranke zasadit će pravu sadnicu na požarištu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica u prirodi. Simbolički, iz spaljenog drveta nastaje novi život – iz crno bijelog požarišta rađa se šuma puna boja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije