Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TRI GODINE

Borac protiv cjepiva izgubio liječničku dozvolu

Wakefield s pristašama
AFP
25.05.2010.
u 16:18

Dr. Andrew Wakefield, koji se i dalje drži svoje ničim potkrijepljene tvrdnje da cjepivo MMR izaziva autizam, izgubio je dozvolu za bavljenje liječničkom profesijom u Britaniji.

Premda mnogi njegovi zagovornici, među kojima su i bivša Playboyeva zečica Jenny McCarthy (majka autističnog djeteta) i njezin bivši dečko filmska zvijezda Jim Carrey, smatraju da je dr. Wakefield heroj koji se usudio napasti zle farmaceutske tvrtke koje svojim nemarom truju djecu, prava istina je mnogo drugačija.

Istraživanja dr. Wakefielda, kako se naknadno doznalo, financirao je odvjetnik Richard Barr, specijalist za tužbe zbog liječničkog nemara, koji je vođenjem skupnih tužbi roditelja zbog autizma njihove djece navodno uzrokovanog cjepivom MMR mogao dobro zaraditi, dobio ili izgubio na sudu. A ne samo da je Wakefield svoju nepotkrijepljenu studiju, jedinu u povijesti koja je povučena iz medicinskog časopisa, izmislio na poticaj R. Barra (koji je s njim kontaktirao dvije godine prije studije) nego je i sam imao financijski interes u borbi protiv MMR-a jer je patentirao novo cjepivo koje bi se davalo djeci nakon zabrane standardnog cjepiva MMR. Te činjenice propustio je, što je inače po zakonu bio obavezan, napomenuti stručnom glasilu Lancet prije objavljivanja svojeg članka.

A pored povlačenja Wakefieldova članka iz Lanceta, u tijeku je bio i najdulji zapamćeni proces u povijesti GMC-a (britanskog General Medical Councila), u kojem je to krovno tijelo britanske liječničke struke od 2007. do 2010. ispitivalo postupke dr. Wakefielda te na kraju zaključilo da je njegovo ponašanje bilo "neodgovorno", "navodilo na  krive zaključke" i "nepošteno", te je Andrew Wakefield 24. svibnja 2010. izbrisan iz registra liječnika.

Fanatici poput Jenny McCarthy i dalje vjeruju u svog "heroja" i smatraju ga nekakvim svecem koji se borio protiv zlih farmaceutskih giganata, koji beskrupulozno mlate novac na opasnom cjepivu (premda na MMR-u zarada nije neka basnoslovna) i teško da će ih bilo kakva činjenica ili stručno istraživanje uvjeriti u suprotno. Zbog napretka znanosti brojne stvari u svakodnevnoj primjeni postale su nerazumljive čak i obrazovanima, što je plodno tlo za razne teorije zavjere, kojima su skloni svi koji osjećaju da im vlastita sudbina izmiče iz ruku, kao i oni koji će za sve što im nije po volji naći nekoga drugog za dežurnog krivca.

Komentara 6

OB
-obrisani-
04:46 26.05.2010.

Pogledajte tko su vlasnici farmaceutske industrije pa ce vam sve biti jasno.......... Prevara sa cjepivom svinjske gripe je jos svijeze u pamcenju .Cjepilo se svega 5 milijuna Nijemaca, 5% Hrvata,Amerika ima 91 milijun cjepiva kojem rok upotrebe ubrzo istice.Netko se lijepo obogatio na racin poreznih obveznika......... MS je lijep primjer gdje je banda tvrdila da je to uzrokovano disfunkcijom imunog sustava i ljude su kljukali skupim drogama ,dok tu \'bolest\' Poljska ,Bugarska ,Indija,itd lijeci jednostavnim operativnim zahvatom i cisscenjem arterija koje dovode krv u mozak. Drugi primjer je Dr.Simoncini koji vec 20 godina lijeci rak sa 90 % uspjesnoscu( izuzetak su leukemija i rak kostiju) .Treci primjer su kineski akupunkturisti koji sa par igala mogu osposobiti pacijenta da potpuno svijestan ima operaciju srca ,pluca itd . A je li zapad to prihvatio ?????????????? Fuj gadovi sotonisticki........ Multinacionalnim( ha,ha,ha kakav krasan termin) farmaceutskim kompanijama smrdi bilo kakva alternativa...

JJ
jjonja
08:17 26.05.2010.

Pa Marko gdje ti živiš? U čije ti ime pišeš? Kakve to poruke šalješ svojim čitaocima? Što? Da trebaju nekritički prihvatit sve što im se nudi? Koji ti je ku..c? Da li si stvarno tako zao ili ti davanje plaće uvjetuju time da pišeš ovakve bljuzgarije?

B1
B1st
05:14 14.06.2010.

Jeli to baš tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije