Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorizam

Bombom na mirni prosvjed u K. Mitrovici - jedan mrtav, 11 ranjenih

Kosovska Mitrovica
AFP
02.07.2010.
u 16:29

Mitrovički su Srbi prosvjedovali zbog otvaranja prvog ureda Republike Kosovo u njihovu gradu. Granata je bačena iz nepoznatog smjera. Među ranjenima je čak šest žena.

U napadu ručnom granatom na mirni prosvjed 3500 Srba u Kosovskoj Mitrovici jedna je osoba poginula, a 11 ih je ranjeno. B92 javlja da su se građani srpske nacionalnosti u 10 sati okupili u sjevernom dijelu grada u naselju Bošnjačka mahala kako bi prosvjedovali zbog otvaranja Ureda za civilne usluge Ministarstva za lokalnu samoupravu Vlade Republike Kosovo.

Zasuli ih geleri

Iako će ured samo izdavati dokumente poput osobnih iskaznica, rodnih listova i sl., izvršna vlast iz Prištine tim korakom, piše prištinski Zeri, ulazi u većinski srpski dio Kosova. Prije napada načelnik okruga Radenko Nedeljković molio je predstavnika Euleksa da se građanima dopusti mirni prosvjed pred uredom, što je odbijeno iz sigurnosnih razloga. Prosvjed je održan u četvrti u kojoj žive i Srbi i Albanci. U jednom trenutku iz nepoznatog smjera bačena je granata, od koje je poginuo pedijatar Mensur Džeković, dok je gelerima ranjeno još šest žena i petero muškaraca. Zeri piše o dvjema eksplozijama. Stanje je sada mirno, ali napeto.

–To je provokacija mira, to je provokacija Srbije – izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić prije sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost. Rekao je da Srbija na provokacije neće reagirati, ali je hitno zatražio reakciju UN-a, Euleksa i KFOR-a.

Osude i Srbije i Kosova

Iste je poruke poslao i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, a premijer Mirko Cvetković nazvao je napad “terorističkim odgovorom ekstremista protiv nastojanja da se u južnoj srpskoj pokrajini osigura stabilnost”. Zeri piše da je napad osudio i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu.

– Republika Kosovo se zalaže za stabilnost, mir i sigurnost za sve građane bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. Čin nasilja kao ovaj potpuno je neprihvatljiv.

Kosovski premijer Hashim Thaçi u intervjuu za NIN nedavno je izjavio da su mu neki visoki dužnosnici iz Beograda osobno potvrdili da će Srbija jednog dana ipak priznati Kosovo.

Komentara 73

Avatar punkufer
punkufer
14:05 06.07.2010.

Srbi mogu zaboraviti Kosovo. Ono će se uskoro spojiti s Albanijom, a obzirom na njihov natalitet Albanaca će ubrzo biti više od Srba. Dok je Amerika najveća sila na svijetu (a to će biti još dugo) za Kosovo će imim trebati viza. Što se tiče prijetnji ratom - to je u najmanju ruku komično.

10
101lakeoswego
19:03 02.07.2010.

zivjeli albanci na kosovu polju, hura albanci heheheheheheehe

10
101lakeoswego
18:51 02.07.2010.

zivio drug milosevic, arkan, seselj, mladic, karadjic, zivjeli srbi koji su ono kaj su dobili od svojih djedova, za samo par godina sve poklonili albancima, a njihovi djedovi to stoljecima slavili, pogotovu \"bitku na kosovo polju\", hehehehehehehe sad dobijaju po tamburi hehehehhehehee neka neka nek se zna hehehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije