Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasna pošta

"Bombica je opomena Josipoviću, osvetit ćemo Josipa Jovića"

bomba, berlin, veleposlanstvo (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
17.01.2011.
u 15:14

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je paket sadržavao i prijeteće pismo

"Ova bombica je opomena Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću. Osvetit ćemo našeg viteza Josipa Jovića, koji je ubijen prije 20 godina na Plitvičkim jezerima, i ništa nas u tome ne može spriječiti", pisalo je u prijetećem pismu koje je - uz ručnu bombu - stiglo u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu, doznaje Večernji list iz njemačkih izvora bliskih istrazi. U potpisu je stajalo samo “HF”, uz amblem s prikazom orla na hrvatskom grbu. Što se i tko skriva iza naziva HF, istražuje se.

Osveta za Uskrs 1991.

Pismo je sadržavalo niz prijetnji i uvreda upućenih hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i njegovu srbijanskom kolegi Borisu Tadiću. Prijetnja stiže baš uoči Josipovićeva posjeta Njemačkoj - hrvatski predsjednik u Berlinu je u srijedu i četvrtak gdje će ga primiti predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert i savezna kancelarka Angela Merkel.

“Bombica je samo opomena predsjedniku udbaško-komunističkog-antifašističkog-četničkog saveza Josipoviću i njegovu prijatelju, četničkom vojvodi Tadiću”, poručila je skupina koja se identificirala kao HF. Objašnjavajući razloge prijetnji, vraćaju se na krvavi Uskrs 1991. na Plitvicama kad su se sukobili redarstvenici MUP-a i krajinski separatisti i kad su pale prve žrtve Domovinskog rata.

Veleposlanik u Zagrebu

U pismu, doznajemo, potpisani HF podsjećaju kako se 31. ožujka ove godine navršava 20 godina od pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima, kako su ga odlučili osvetiti te upozorili da ih u toj namjeri nitko ne može spriječiti.

S obzirom na to da je pismo potpisano s HF, neki su taj potpis povezali s internetskom stranicom Hrvati Frankfurta, čiji grb nalikuje na onaj iz pisma.

- Osuđujem taj teroristički čin. Ako je grb kopiran, to je učinjeno ilegalno - kazao je dizajner grba i vlasnik stranice hrvati-frankfurt.de Perica Ninković.

Iz hrvatskog MVP-a nisu željeli komentirati poruku i prijeteće pismo, samo su kazali kako je sumnjivi paket s ručnom bombom dostavljen putem dostavne tvrtke u ponedjeljak oko 13 sati. Djelatnicima je odmah bio sumnjiv pa su pozvali policiju.

Sumnje su se pokazale točnima - nadležne službe njemačkog ministarstva unutarnjih poslova detaljnim su pregledom utvrdile da paket - uz prijeteće pismo - sadržava ručnu bombi M 75 s upaljačem i osiguračem, a koja je potom i odnesena iz kruga Veleposlanstva. Veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač inače je bio u Zagrebu.

Komentara 755

LO
lojtra
22:12 17.01.2011.

Iza ovakvih \"smišljenih i proračunatih radnji\" često stoji netko potpuno neočekivan. Sumnjam na ministra Jandrokovića i da je to napravio s ciljem da bi se našao u tješiteljskom vesterveleovom zagrljaju :)

OB
-obrisani-
23:15 17.01.2011.

\"Činjenica je da se hrvatska strana oglušila na višekratno ponovljene zahtjeve za pružanje pravne moći tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu u Münchenu, kojemu se sudilo za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine. Sud je tražio ispitivanje Perkovića i Mustača kao svjedoka u postupku. Jednom je Mustač svjedočio iz Zagreba i pokušao ismijati njemački sud, a poslije se na daljnje zahtjeve oglušio, dok se Perković preko svog odvjetnika Ante Nobila stalno izgovarao na teške zdravstvene probleme. Obojica su se posebno odupirala pozivu za svjedočenje na sudu u Münchenu. Nakon opetovane hrvatske šutnje, sudsko vijeće zaključilo je, što piše i u pravomoćnoj presudi, kako Hrvatska ne želi izvesti potrebna ispitivanja, da Perković očito ima još dobre veze te je već tada najavljeno kako će o svemu biti obaviještena nadležna njemačka tijela te tijela EU.\"

RO
robyt
23:43 17.01.2011.

Još jedan dokaz da ljudska glupost nema granica kruha i igara braćo hrvati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije