Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naputak poslan svim bolnicama

Bolnička hitna pacijentu je dužna dati propisani lijek

Mate Portolan
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
27.10.2015.
u 08:00

Trebaju dati lijek u količini dostatnoj do prvog radnog dana pacijentova izabranog liječnika, koji će onda napisati recept

Pacijenti koje bolnica otpusti uoči vikenda ili oni koje zbrinu bolničke hitne službe noću, vikendima i blagdanima od njih trebaju dobiti i preporučenu terapiju u količini dovoljnoj do prvog radnog dana pacijentova izabranog liječnika. Pacijenti ne bi trebali u takvim situacijama odlaziti u ljekarnu po lijekove bez recepta, već su bolnice dužne dati im lijek, piše u naputku koji je nedavno HZZO odaslao svim bolnicama.

Iako je to pravilo na snazi već otprije, pacijenti često iz bolnice idu u ljekarne po lijek “na kauciju”, a novac im bude vraćen kad ponovno dođu s receptom svog liječnika. – Ljekarne su nas upozoravale da im često dolaze pacijenti otpušteni iz bolnice te na osnovi medicinske dokumentacije ili bez nje traže lijekove na kauciju. Izdajući im lijek bez recepta i uz novčani polog, ljekarne su u stručnom i financijskom prekršaju jer lijek smiju izdati samo na recept – objašnjava Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, koja se HZZO-u i žalila zbog ovih situacija.

Žalili su se i pacijenti kad bi im u bolnici rekli da lijekove koje im preporučuju nemaju. Nema li pacijent u tom slučaju novca, ne može do potrebne terapije sve dok ne dobije recept, što je nedopustivo. Bolnice pacijentima neće davati originalno pakiranje lijeka, nego tek onoliko komada koliko je dovoljno do prvog radnog dana pacijentova liječnika, koji će mu tada napisati recept.     

>>Pacijenti često lažu liječnicima! Evo što najčešće govorimo i kako nas to stoji zdravlja

>>7 najvećih mitova o raku!

Komentara 1

LA
larala
09:51 27.10.2015.

i što onda, bolnica ce dati lijek do ponedeljka a, u ponedeljak ce vas izabrani lijecnik naruciti za srijedu jer su mu svi termini primanja pacijenata popunjeni....i tek tad ce ljudi ostati bez terapije. nedavno sam se našla u situacijii gdje je majka puštena iz bolnice u petak a, izabrana lijecnica nije ju željela naruciti ni za ponedjeljak jer prema njenim zamislima mama je dobila terapiju, što naravno nije...tek u srijedu je uspjela dobiti termin i recepte, da nismo mogli dobiti terapiju na osnovu otpusnog pisma iz bolnice, majka bi bez terapije bila do srijede...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije