Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati osuđeni na beskrajne liste čekanja

Bolnice vape za liječnicima, zapošljavanje zabranjeno!

bolnica
Foto: Arhiva VL
1/2
VL
Autor
Diana Glavina
06.12.2009.
u 19:31

Svaki zahtjev ravnatelja za zapošljavanje, i na neodređeno i na određeno vrijeme, ministar će rigorozno analizirati.

Zabranjuje se zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama na određeno i na neodređeno vrijeme, odluka je ministra zdravstva dr. Darka Milinovića poslana svim ravnateljima 20. studenog, kada je i stupila na snagu.

Koliko je ravnatelja bolnica Milinovićeva odluka zatekla i neugodno iznenadila, najbolje pokazuje da su je rijetki htjeli otvoreno komentirati i većina postavlja pitanje kako u okolnostima općeg nedostatka medicinskog kadra organizirati kvalitetnu zdravstvenu skrb sa što kraćim listama čekanja.

No, naravno, ministrova odluka ne trpi neposlušnost i morat će se poštovati.

20 sestara na rodiljskom

U Psihijatrijskoj bolnici Vrapče na određeno vrijeme, kako nam kaže ravnatelj prof. dr. Vlado Jukić, radi trideset ljudi.

– Ja jednostavno moram na neodređeno vrijeme zaposliti desetak ljudi. Trebaju mi najmanje dva liječnika, dva radna terapeuta, sedam-osam viših medicinskih sestara. Ne znam kako će ministar na to reagirati, ali nadam se da će razumjeti da su razlozi za novozapošljavanje u Vrapču opravdani – govori prof. Jukić, kojemu je trenutačno čak dvadesetak medicinskih sestra na rodiljskom dopustu.

S obzirom na to da svaki novi zaposlenik znači više izdvajanje za plaće, prof. Jukić razumije Milinovićevu odluku iako će, kaže, ona unijeti strah među one koji rade na određeno vrijeme.

I pitanje – hoće li dobiti novi ugovor nakon isteka starog? Hoće li ikada dobiti stalni posao?

Ravnatelj Opće bolnice Sveti Duh dr. Mladen Bušić ima mnogo pitanja, ali kaže: – Nismo sretni, ali moramo se prilagoditi.

Najveća bolnica u Hrvatskoj, zagrebački KBC, koja je novom gradnjom u velikom dijelu proširila kapacitete, nema dovoljno liječnika, ali još je veći problem s medicinskim sestrama.

– Ovih dana završava, pak, natječaj KBC-a za 60 specijalizanata. Što će biti s njima? – pita se ravnatelj KBC–a Zagreb akademik Željko Reiner.

Sačuvati mlade

– S financijskog aspekta ministrova je odluka racionalna. Ali, svakako valja sačuvati mlade, kvalitetne ljude, sestre, doktore, specijalizante – stav je ravnatelja KB-a Dubrava prof. Milana Kujundžića.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Ante Zvonimir Golem na sve izgovorene i neizgovorene primjedbe uzvraća:

– Iako je i bila na snazi odluka ministra zdravstva koja je obnavljana svake godine, primijetili smo razliku između broja izdanih suglasnosti i broja zaposlenih u određenim bolnicama.

S obzirom na to da slijedi teška financijska godina, sukladno zabrani zapošljavanja u državnoj službi, zabranu i kontrolu zapošljavanja pojačali smo i u zdravstvu novom ministrovom odlukom. Najveće opterećenje u zdravstvu, za bolnički sustav pogotovo, fiksni je trošak za plaće i naknade zaposlenih, što stoji od šest do 6,5 milijardi kuna godišnje.

– Dakle, zapošljavanje na neodređeno i određeno vrijeme je zabranjeno, odnosno moguće je isključivo uz suglasnost ministra i svaki će se zahtjev ravnatelja rigorozno analizirati – objašnjava dr. Golem. Suglasnost ministra, a ne samo ravnateljeva, nužna je i ako liječnik s navršenih 65 godina želi još neko vrijeme ostati na svom radnom mjestu i tako odgoditi odlazak u mirovinu.

Dobra vijest

– Postoji i zabrana zapošljavanja na određeno vrijeme na “praznim” radnim mjestima na kojima doista treba novi čovjek u bolnici. A radi širenja odjela i djelatnosti, jasno je da će novo zapošljavanje biti odobreno uz uvjet da dodatni troškovi zbog plaća ne ugrožavaju zdravstvenu zaštitu. Ali, po vlastitu nahođenju, ravnatelj ne može zapošljavati – govori dr. Golem i zaključuje s dobrom viješću:

– Primanje specijalizanata, primanje stažista te zapošljavanje na određeno vrijeme radi zamjena ne potpadaju pod režim zabrana i potrebne suglasnosti ministra.

Komentara 34

XY
xychhr200
21:52 06.12.2009.

06.12.2009. u 21:00h pinko je napisao/la: sta ce nam bolnice i doktori? umjesto bolnice imamo ARENU -------------------------------------------------- Potpuno si u pravu... samo još fale bikovi - ili još bolje lavovi - i KOMPLETNA HDZ-ovska pljačkaška i beskrupulozna BANDA u sredini arene.

BO
borc
21:47 06.12.2009.

Samo u Hrvatskoj taj Milinovic može još uvijek biti ministar.Pa,kakda bolje razmislim,ni drugi nisu ništa bolji!

Avatar sebastian
sebastian
20:25 06.12.2009.

Nedaj mi boze biti bolestan u Hrvatskoj, i onda se cude da je u zdravstvu korupcija, a nece da odpuste one drzavne parazite u opcinama oko. 20000 tisuca viska.....!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije