Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koprivnica

Bolnice se neće spajati, ali će blisko surađivati

Stapar                              '
Hrvoje Šlabek/VLM
29.08.2013.
u 10:00

Samo uštede predviđene sanacijskim planom nisu dovoljne, zatraženo je povećanje limita

Idemo na maksimalnu racionalizaciju poslovanja, ali nikako nauštrb pacijenata - kazao nam je jučer dr. Petar Stapar, dojučerašnji ravnatelj, a sada sanacijski upravitelj koprivničke Opće bolnice.

Neodrživ sustav

Početkom listopada znat će se hoće li Ministarstvo zdravlja prihvatiti sanacijski plan na kojemu su dr. Stapar i njegova ekipa radili proteklih mjeseci. Plan predviđa, kako smo doznali, smanjenje mjesečnih bolničkih troškova za desetak posto, i to zahvaljujući kako uštedama, tako i zahvatima u organizaciju rada u bolnici.

Međutim, kako je istaknuo dr. Stapar, sve to neće biti dovoljno da bi bolnica u budućnosti poslovala bez generiranja novih gubitaka (stare od oko 60 milijuna kuna pokrit će država) ako se nešto ne promijeni u funkcioniranju zdravstvene zaštite na razini države.

- Ako sustav ostane kakav jest, bit će ga teško održati. Zbog toga smo u sanacijskom planu predložili povećanje limita za koprivničku bolnicu. Koliko znam, Ministarstvo zdravlja radi na programima koji će donijeti uštede u sustavu. Primjerice, više se neće kupovati skupa oprema baš za svaku bolnicu. Nema potrebe kupovati magnetsku rezonancu i za Viroviticu i za Koprivnicu i za Varaždin i za Čakovec, kad ona može biti na jednome mjestu i pokrivati potrebe svih stanovnika s tog područja. Dovoljno smo blizu da možemo koristiti neke stvari zajednički - kazao je dr. Stapar.

Pola milijuna

Nagovijestio je da će se uspostaviti tješnja suradnja s bolnicama u okruženju u kojemu živi pola milijuna stanovnika - s varaždinskom, čakovečkom, virovitičkom i bjelovarskom bolnicom, kao i s kliničkim bolnicama u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinskim Toplicama - u koje bi se upućivali pacijenti nakon što u Koprivnici odleže akutnu fazu svoje bolesti

- Bolnice su se dosad ponašale kao zasebni feudi, gotovo i nije bilo komunikacije među njima, a sada će se to promijeniti. Svi ćemo biti umreženi pa će kolati informacije te će se otvoriti nove mogućnosti za liječenje pacijenata - rekao je sanacijski upravitelj.

Nema govora o ukidanju bolnica i odjela ili o njihovom spajanju, što je često znao biti politički argument protiv Vladina sanacijskog programa kojim su se, kako je to kazao dr. Stapar, \"plašili ljudi\".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije