Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Time

Bolnice imaju dva cjenika, a njihovi direktori zarađuju milijune

bolnice SAD
Reuters/Pixsell
01.03.2013.
u 14:05

Većina građana osiguranje mora plaćati privatnim tvrtkama, a taj iznos iz godine u godinu raste i veći je od stope inflacije

Zašto je u SAD-u trošak zdravstvenih usluga dvostruko veći nego u drugim zapadnim zemljama? Odgovor na to pitanje tražio je Steven Brill, novinar tjednika Time. Otkrio je šokantne podatke koji pokazuju i zašto liječenje djevojčice Nore u Dječjoj bolnici u Philadelphiji stoji milijune kuna.

Procjenjuje se da će u 2013. godini trošak zdravstvenog osiguranja Amerikanaca biti oko 2800 milijardi dolara, što je oko 20 posto BDP-a. Od tog iznosa, gotovo 800 milijardi dolara, platit će vlada preko programa zdravstvenog osiguranja Medicare i Medicaid za osobe starije od 65 godina i siromašne. U SAD-u, naime građani koji su redovito izdvajali iz plaće za Medicare, nakon 65 godine života imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu kao i osobe posebno slabog imovinskog stanja, a svi ostali moraju plaćati naknadu privatnim osiguravajućim tvrtkama koje onda bolnicama i liječnicima podmiruju svaku uslugu koju oni pruže osiguraniku.

Prosječna mjesečna naknada za policu privatnog zdravstvenog osiguranja za jednu obitelj iznosi do 1700 dolara. Iznos iz godine u godinu stalno raste, i to po stopi većoj od inflacije tako da je ukupan trošak američkog zdravstva u posljednjih 30 godina porastao po stopi 5 puta većoj od stope rasta BDP-a! Istraga magazina Time otkrila je da bolnice za svoje usluge imaju dva različita cjenika. Jedan je za Medicare i Medicaid budući da je vlada utvrdila realni cjenik usluga te bolnicama i privatnim doktorima ne plaća više od tako dogovorenih iznosa, dok je drugi cjenik za sve ostale, privatne osiguravajuće tvrtke, u pravilu od 10 do 15 puta veći. Tako na primjer Medicare bolnicama plaća rengenski snimak pluća 20,44 dolara, dok bolnice onima s privatnim osiguranjem uzimaju u prosjeku 283 dolara.

Zbog tako skupih usluga američke bolnice, iako je većina registrirana kao neprofitna organizacija, ostvaruju goleme dobiti koje na godišnjoj razini iznose od 100 do 750 milijuna dolara, a njihovi direktori imaju godišnje plaće od 2 do 6 milijuna dolara, što je neusporedivo više od plaća direktora ostalih neprofitnih ustanova. Neprofitne organizacije ne plaćaju porez na dobit uz uvjet da ostvarenu zaradu ne mogu isplaćivati dioničarima putem dividende. Konkurencija među bolnicama nije razvijena, a pacijenti nemaju puno izbora jer su upućeni na određene bolnice od svojih osiguravajućih tvrtki koje su sklopile ugovore s njima. Izvanredni medicinski slučajevi posebno se naplaćuju što potvrđuje primjer 88-godišnjeg pacijenta s infarktom. Nakon tri tjedna provedena u philadelphijskoj bolnici, pacijent se oporavio, a bolnica je Medicareu poslala račun na 268.227 dolara.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar superhik74
superhik74
13:33 02.03.2013.

Autor je netocno informirao citaoce, postoje tri cjenika: Medicare je jedan, privatna osiguranja nesto veci drugi, I najveci treci za ljude bez ikakvog osiguranja.

ER
EUGEN ROMMEL
15:42 01.03.2013.

u americi život ima cijenu! fuj!

KA
karlovcankica
16:12 01.03.2013.

Nazalost opet puno netocnosti u clanku, broj jedan: Medicare ne pokriva 100 posto za umirovljenike, a umirovljeniki opet placaju od svoje mirovine. A bolnice imaju i vese nego od dva cjenika..naplacaju prema dogovorom koji pacjenti imaju sa svojim osiguranjem, ii za sve je drugacije. A on koji nemaju osiguranje placaju najvise, ili nista, sve zavisi, dali imaju imovine ili ne? Nazalost u tome je i najveci problem, nije zalud ona stara da se cuvaj doktora i advokata, politicara..najveci lopovi diljem svijeta, tako i u USA..a zivot svagdje ima cjenu, ne samo u Americi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije