Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premali limit

Bolnica u Čakovcu godinu završila s novih 9,5 milijuna kuna manjka

'24.01.2012., Cakovec - Ministar zdravlja Rajko Ostojic posjetio je i obisao zupanijsku bolnicu Cakovec. Ravnatelj zupanijske bolnice Cakovec Dragutin Kopasic, Rajko Ostojic. Photo: Vjeran Zganec-Rogu
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
30.05.2012.
u 11:43

Nedostatak opreme, uz starost i kvarove medicinskih uređaja i nedostatak liječnika, glavni su razlozi bolničkih lista čekanja

Županijska bolnica Čakovec prošlu je godinu završila s novih 9,5 milijuna kuna duga pa se ukupan dug, uključujući i onaj iz prijašnjih godina, popeo na 65 milijuna kuna! Navodi se to u financijskom izvješću ravnatelja Dragutina Kopasića. Bolnica je lani ostvarila 178 milijuna kuna prihoda, a rashodi su bili 187,5 milijuna kuna. Time se, navodi ravnatelj, financijska situacija u poslovanju dodatno pogoršala pa bolnica sve teže posluje. 

Ravnatelj Kopasić navodi da je limit koji je odobrio HZZO svakog mjeseca za 600.000 kuna "prekratak" za stabilno poslovanje.

– Bolnica je 2011. godine, unatoč smanjenju vrijednosti boda, ostvarila 26,4 milijuna kuna više faktura koje joj HZZO neće platiti, dok je dio bolnica primio više od 154 milijuna kuna koje nisu pokrile fakturama, dakle nisu ih odradile. Takvo je stanje neodrživo – upozorava Kopasić.

Zabrinjavajućim ocjenjuje premalo ulaganje u medicinsku opremu. Nedostatak opreme, uz starost i kvarove medicinskih uređaja te nedostatak liječnika, glavni su razlozi bolničkih lista čekanja.

Na CT se u prosjeku čekalo 49 dana, na ultrazvuk srca 107 dana, abdomena 58, a dojki 205 dana. Na mamografiju se čekalo 92 dana, holter EKG-a 140, kolonoskopiju 86 dana, gastroskopiju 44, a na endoprotezu kuka čak 483 dana. Ravnatelj Kopasić ističe da je lista čekanja uvelike smanjena u odnosu na 2010. godinu, prvenstveno zbog pojačanog angažmana liječnika radiologa, kardiologa i ortopeda.  Kroz bolničko liječenje zbrinuto je 16.188 pacijenata, a prosjek ležanja u bolnici je šest dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije