Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragična smrt Ivana Jurića

Bolnica odbila helikopter za pirotehničara?

08.09.2015., Omisalj, otok Krk - Helikopterska hitna sluzba u Zracnoj luci Rijeka. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
16.09.2015.
u 12:15

Bez opreme? Prema nekim informacijama, Jurić i njegovi kolege nisu imali adekvatnu zaštitu radeći na razminiranju

Dvadeset i osam sati moralo je proći od upita Večernjeg lista Ministarstvu zdravlja do njihova odgovora o tragediji u kojoj je poginuo pirotehničar Ivan Jurić. Zanimalo nas je bi li helikopter hitne medicinske pomoći mogao prevesti ozljeđenog pirotehničara u bolnicu u Zagreb.

Tehnička ograničenja

Naime, ti helikopteri nedavno uvedeni u okviru Pilot projekta Hitne helikopterske službe, s bazama na Krku i Braču, prvenstveno su namijenjeni odlasku na intervenciju na obalu, a do kopna mogu u slučajevima kada let od baze do odredišta nije dulji od 20 minuta.

Nekoliko sati nakon eksplozije mine u Sabljacima Modruškim, kada su ozlijeđeni kasnije preminuli Ivan Jurić i Dario Skender mediji su objavili izjavu ravnateljice OB Ogulin Jadranke Francetić koja je kazala da je zatražila helikopterski prijevoz, ali da joj je odgovoreno da je helikopter zauzet drugom intervencijom.

Tu je izjavu vrlo brzo demantirala dr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, rekavši kako su upravo iz ogulinske bolnice dobili informaciju da pirotehničar nije sposoban ni za kakav transport jer mu liječnici ne mogu zaustaviti krvarenje. Grba je kazala i da je to informacija sa odjela kirurgije bolnice u Ogulinu, no šef tog odjela dr. Igor Tripalo nam je rekao da on takvu informaciju nikome nije dao. Od tog trenutka, pa sve do jučer poslije podneva, ravnateljica Francetić nije bila dostupna da nam objasni što se dogodilo.

Učinilo je to dan i pol nakon tragedije Ministarstvo zdravlja odgovorom iz kojeg proizlazi da je ravnateljica Franković tražila pa zatim opozvala prijevoz helikopterom jer se pirotehničara zbog krvarenja nije moglo transportirati. Upitno je bi li pirotehničar bio prevezen helikopterom da mu se stanje stabiliziralo jer nam je ministarstvo odgovorilo da je brzina helikoptera 240 km na sat i da u 20 minuta, koliko se smije udaljiti od baze, može daleko stići.

Ozlijeđen trbuh

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje potvrdili su da su nadležni za osiguravanje žurnog prijevoza zrakom. – Na mjestu gdje su pirotehničari radili na razminiranju, u Sabljacima Modruškim, bila su tri sanitetska vozila. PROM-1, mina od koje je stradao naš kolega Jurić, najgora je mina na svijetu. Ona će se aktivirati i 50 godina nakon rata – kaže ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Dok ne dobije službeno izvješće, Jakopec ne želi komentirati navode da su pirotehničari na razminiranju bili bez adekvatne zaštite, o čemu govore pirotehničari.

Svoje tvrdnje potkrepljuju činjenicom da je drugi pirotehničar, 37-godišnji Darijo Skender iz Tenje, čije je stanje sada stabilno, u toj eksploziji ozlijeđen u trbuh. Nakon nesreće u Sabljacima Modruškim predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadić uputio je pismo premijeru Milanoviću tražeći hitan sastanak i poduzimanje mjera da se spriječe tragedije.

>>'Tražili smo helikopter za pirotehničara, ali je već bio zauzet drugim terenom'

>>Nakon razminiravanja poginuo pirotehničar, drugi teško ozlijeđen

Komentara 17

DU
Deleted user
12:58 16.09.2015.

Što znači helikopter. Helikopter nije svemoguć, samo služi za brži transport. Ako prvi u nizu, a to je Ogulinska bolnica koja ima bogato iskustvo iz rata, nisu bili u stanju na operacijskom stolu zaustaviti krvarenje, ne znam tko bi ga zaustavljao u ovako malom helikopteru za vrijeme transporta. Mišljenja sam da ovu temu ne treba razvlačiti i nanositi dodatne traume obitelji.

MI
mirtebi
14:40 16.09.2015.

Tuuziti Srbiju za smrt pirotehnicara. Sijali su minska polja i smrt

KO
kokek
15:01 16.09.2015.

Tako je... mislim da nakon vise od pola sata nakon nesrece dok je dosao u najblizu bolnicu, i to onu koja je u ratu radila sa takvim ozljedama i vecina istog osoblja i danas nije se ni moglo vise. A ovo oko helića totalno nebitno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije