Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europa je radikalna

Boljševici pobjeđuju u Grčkoj, a nacisti i fašisti već kroje Europu

jobbik
AFP/Pixsell
29.05.2012.
u 12:00

Uz veliku gospodarsku krizu koja je išla naruku objema opcijama, radikalni desničari svoj uzlet mogu zahvaliti i napuhanom strahu od islama i useljenika.

Grčka će biti jedina zemlja u Europi s ekstremno ljevičarskom strankom u vladi, a najnovije ankete pokazuju da će lijevo radikalna Syriza dati i novoga grčkog premijera.

Naime, prema zadnjoj anketi koju je proveo Public Issue, radikalni ljevičari mladog Alexisa Tsiprasa (37), na izborima 17. lipnja dobit će 30 posto glasova, četiri posto više od konzervativne Nove demokracije. To je čak 13 posto više od posljednjih izbora početkom ovoga mjeseca, kada je Syriza sa 17 posto bila druga snaga, ali kao ni jedna druga stranka, ni ona nije uspjela formirati vladu pa joj sada slijede novi izbori.

Otpor moćnicima

Očito je sada da će osiromašena Grčka postati jedinom zemljom u cijeloj Europi u kojoj će radikalni ljevičari postati najjača politička opcija. Zanimljivo je da je u prebogatoj Švicarskoj najjača stranka u parlamentu Švicarska narodna stranka koja je uspjela na referendumu progurati “ne” minaretima. Trenutačno u Europi među radikalnijim lijevim strankama najbolje stoji njemačka ljevica Die Linke, koja je tradicionalno parlamentarna stranka, a ankete joj predviđaju šest posto glasova i na izborima 2013. Uz njemačke, jaki su i talijanski i francuski ljevičari, koji većinom glasova dobivaju u predgrađima najvećih gradova. Zanimljivo će biti vidjeti kako će izgledati nova talijanska vlada nakon što je pao Silvio Berlusconi i vlast predao tehnokratu, bankaru Mariju Montiju.

>>Grafički prikaz radikalne ljevice i radikalne desnice u Europi

Dakle, ekstremna ljevica gotovo je potpuno marginalizirana dok radikalni desničari sve više sudjeluju u formiranju vlasti europskih zemalja. Slobodno se može reći da su radikalni desničari najveći dobitnici gospodarske krize koja Europu izjeda već četiri godine. Francuska, Mađarska, Austrija, Bugarska, Švedska, Danska, Nizozemska, Srbija... zemlje su u kojima je radikalna desnica posljednjih godina najviše napredovala i bez koje se ne može sastaviti stabilna vlada. Bez radikalnih desničara neke se vlade ne mogu ni formirati, dok druge vlade padaju zbog desnih radikala, od kojih je većina nastala iz neonacističkih i fašističkih grupacija koji već kroje sliku nove Europe. U najradikalnijim slučajevima, ekstremna desnica u Europi dobiva i više od 20 posto glasova i najčešće su treća politička snaga, iza demokršćana i socijaldemokrata.

Kako su demokršćani najveći dobitnici, socijaldemokrati su najveći gubitnici recesije. Uz gospodarsku krizu, u razvijenijim zemljama Europe desnica raste i zahvaljujući strahu od islama.

– Samo se idioti ne boje islama – kazala je Pia Kjaersgaard “Mamma Pia”, šefica danskih ekstremnih desničara koji su do pobjede socijalista sudjelovali u vlasti. Trenutačno u Europi socijaldemokratska opcija vlada samo u Danskoj, Portugalu, Austriji, Cipru, Malti i Hrvatskoj. U tradicionalno socijalističkoj Španjolskoj socijalisti su doživjeli najveći debakl od 1978. godine i pada Francove fašističke diktature te je vlast preuzeo desni centar. Prije toga socijalisti su pali u Mađarskoj, a nedavno i u Sloveniji. Socijalisti su bili na vlasti u Grčkoj, a sada se tamo mogu i vratiti jedino ako uđu u koaliciju s radikalnim ljevičarima Alexisa Tsiprasa.

A popularnost Tsiprasu raste iz dana u dan jer, kako neki kažu, “mladi boljševik koji sliči Georgeu Clooneyju”, govori ono što većina siromaštvom pogođenih Grka voli čuti.

– Jesmo za euro, ali nismo i za diktaturu EU i MMF-a, jer bi nas učinili robovima. Ne želimo bolnu štednju i rasprodaju državnih tvrtki po diktatu Njemačke, Francuske i banaka – već danima s predizbornih pozornica ponavlja Tsipras i osvaja podršku grčkih birača. Ankete pokazuju da Tsiprasu naruku idu i nesmotrene izjave onih koje Grci optužuju za krah svoje ekonomije i cijelog sustava.

Samilost MMF-a

Posljednja je na udaru šefica MMF-a Christina Lagarde koja je Grke uvrijedila riječima da ih ne treba žaliti, nego naučiti da plaćaju poreze.

– Ako banci duguješ 5000 eura, to je tvoj problem, ali ako joj dugujete 500.000, to je problem banke. Zadnje što nam treba jest samilost gospođe Lagarde – komentirao je Tsipras.

U Grčkoj raste i nacistička stranka Zlatna zora, koja otvoreno priznaje da želi Hitlerovim metodama očistiti svoju zemlju. U njihovu programu čak piše da će grčke granice minirati kako bi se zaštitili od imigranata. Ova je opcija na posljednjim izborima dobila sedam posto glasova, što bi im u parlamentu, da je konstituiran, donijelo 21 mjesto. Po najnovijim anketama grčkim ekstremnim desničarima pada podrška i kreće se od tri do četiri posto, ali će svakako ući u parlament jer je izborni prag tri posto.

Ključne riječi

Komentara 44

SN
snovakor
12:21 29.05.2012.

Očito će svakom većom gospodarskom krizom dolaziti desno ili desno-sredinski na vlast..... valjda, da unište još ono što se uništiti može :) .... tako je bilo do sada, i tako će očito i biti dalje .... žalostno samo, da nikoko na ovoj Zemlji više ništa ne radi za čovječanstvo, nego sve protiv njega i Zemlje ....

DO
Dolinski
12:22 29.05.2012.

Zašto ove desničare nazivate \"radiklanim\". Kad bi zaista bili radikalni, onda bi se zalagali za izlazak iz EU-a.

BA
barbarosa
12:17 29.05.2012.

bravo!!!! to se znalo godinama da ce desnica doc na vlast!!! i drago mi je da je tako!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije