Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boljkovac: Ako me pozovu, odazvat ću se institucijama!

Karlovačka policija istražuje ima li u njegovom izlaganju na skupštini Saveza antifašističkih boraca i antifašista Karlovca elemenata prijetnje.
28. veljače 2011. u 16:46 283 komentara 23 prikaza
jospi boljkovac
Foto: K. Štedul-Fabac/PIXSELL

Ako me pozovu, odazvat ću se institucijama, naravno! – odgovara Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, partizan, te šef Ozne u postratnom Karlovcu, na zamolbu da komentira možebitno privođenje na obavjesni razgovor zbog prijetnje. Karlovačka policija istražuje ima li u njegovom izlaganju na skupštini Saveza antifašističkih boraca i antifašista Karlovca elemenata prijetnje.

Stoga su istražitelji posjetili i Regionalno dopisništvo Večernjeg lista u Karlovcu, koji je popratio skup u Domu umirovljenika Sveti Antun.

Podsjetimo, tada je, u kontekstu obrane od sumnjičenja za likvidacije na karlovačkom području nakon Drugog svjetskog rata, poručio “glasnogovornicima mračne prošlosti” da se čuvaju dok “šeću mračnom ulicom”.

Policija pokušava rekonstrukcijom zbivanja na skupštini utvrditi je li Boljkovac mislio na ikoga konkretno, te je li počinio kazneno dijelo prijetnje. Uz to, Boljkovac je napomenuo da je posao Ozne nakon rata bio suzbiti djelovanje gerilskih grupa, koje su sačinjavali pripadnici poraženih vojski, a radi uspostave mira i sigurnosti.

– Da je nastavljen gerilski rat, pitanje je što bi danas bilo. Što je Ozna trebala čekati da se sruše temelji antifašizma?! Pohvatali smo na području Duge Rese četrdesetak gerilaca koje je predvodio Đuka Magličić. Žao mi je samo jednoga iz te skupine koji je osuđen na smrt. I treba žaliti za nevinim žrtvama, ali većina likvidiranih bili su zločinci, koljači iz Jasenovca, Jadovna i ostalih stratišta ustaških žrtava o kojima nitko ne piše – rekao je tada Boljkovac.

Bivši ministar policije boravi u svojem domu u Vukovoj Gorici i kaže da je teško pokretan zbog nedavne operacije kuka. Star je 89 godina.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • cviki:

  Pa lustraciju je davno trebalo provesti i to ne samu u HR već u svim državama koje su nastale raspadom.

 • -obrisani-:

  Nije dao Stari ,u ona vremena, jer je htio pomoriti sve zajedno, a da ti sikreno kažem, bio je u pravu - onda smo imali pametnija posla nego ganjati duhove prošlosti..

 • Avatar maldex
  maldex:

  Nevjerojatna je sramora ove Vlade i svih prijasnjih demokratskih vlada, da ovi zlocinci iz 1945 hodaju slobodno i jos imaju hrabrosti prijetiti. Za njih treba otvoriti Goli pa nek se suncaju.