Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osiguran milijun

Bolji život za čak 105 invalida u Plaškom, Tounju i Josipdolu

plaski
kristina štedul fabac/pixsell
06.08.2010.
u 08:36

Zahvaljujući DICPDITI-ju za njih će organizirati pomoć i njegu u kući, prijevoz, pravnu i psihološku pomoć, edukaciju, boćanje...

Ukupno 105 osoba s invaliditetom, od kojih je 46 s težim stupnjem, kao što su amputacije, cerebralna paraliza, mišićna distrofija, tetraplegija, bit će obuhvaćeno najnovijim programom u županiji. 

“Prevencija institucionalizacije osoba s invaliditetom na području od posebne državne skrbi - 5+ nova znanja, novi život za osobe s invaliditetom” provodit će se tri godine. I to u Plaškom, Josipdolu i Tounju, gdje su zbog nepristupačnosti ili nedostatnog broja usluga koje pružaju institucije, osobe s invaliditetom u nepovoljnom i diskriminirajućem položaju u odnosu na ostale sredine. 

Bolji životni uvjeti za sve njih u tim će se krajevima ostvariti zahvaljujući Udruzi osoba s invaliditetom dječje i cerebralne paralize, distrofičara i osoba s tjelesnim invaliditetom Karlovca i županije. Njihove napore i nastojanja prepoznalo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, koje je za tri godine provođenja programa osiguralo 974.622 kune. Pomoći će još i Grad, Županija, Općina Plaški i Centar za socijalnu skrb Ogulin. 

– Programom su obuhvaćene socijalne usluge kojih nedostaje u našoj županiji, kao što su pružanje njege i pomoći u kući u ratom osiromašenim područjima, gdje živi velik broj osoba s invaliditetom. Organizirat će se i prijevoz prilagođenim vozilom teško pokretnih osoba i korisnika invalidskih kolica, pravna i psihološka pomoć, drugostupanjski tečaj služenja grafičkim programima i edukacija za jačanje ljudskih resursa Udruge. Prvi put počet ćemo i treninge boćanja – objasnile su voditeljica programa Marica Poljančić i predsjednica Udruge Gordana Jurčević.

Udruga je od 2006. do 2009. godine provela 24 različita projekta vrijedna 2,2 milijuna kuna. Zamjenica gradonačelnika Karlovca Marina Kolaković napomenula je da ta udruga može biti primjer drugima. Radom i rezultatima pokazali su se kako se može izboriti za novac ne čekajući gradski ili županijski proračun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije