Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU i poduzetništvo

Bolji uvjeti poslovanja za poduzetnike

'20.10.2010., Zagreb - Velimir Hunjak, Hrvoje Bartolic,  Ivicu Madunovic i Domagoj Skledar, mladi poduzetnici koji proizvode cips od jabuke u svojoj firmi Velis u Svetoj Nedjelji.  Photo Tomislav Mile
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
08.02.2012.
u 00:01

Na jedinstvenom tržištu EU poduzetnici država članica mogu poslovati bez carina te uza smanjenje administrativnih prepreka i papirologije

Hrvatsko članstvo u EU – mogućnosti i prijetnje za hrvatske poduzetnike

Jedna od ključnih karakteristika jedinstvenog tržišta EU jest omogućavanje slobodnog protoka proizvoda i usluga, uza slobodno poslovanje poduzetnika država članica. Temeljna pravila koja vladaju na jedinstvenom tržištu EU omogućuju poduzetnicima država članica poslovanje uz eliminaciju carina, smanjenje administrativnih prepreka i papirologije, uz niz ujednačenih tehničkih i sigurnosnih standarda između država članica. Tako, primjerice, ujednačeni sustav tehničkih i sigurnosnih standarda omogućuje poduzetnicima koji plasiraju robu na tržištu jedne države članice da pod jednakim uvjetima, bez dodatnih troškova, dvostrukog testiranja i pribavljanja potvrda, plasiraju svoje proizvode i na tržištu drugih država članica.

U tom smislu, punopravnim članstvom Hrvatske u EU poduzetnici koji posluju na hrvatskom tržištu (hrvatski poduzetnici) dobivaju mogućnost širenja svog poslovanja na dinamičnom tržištu EU uza znatno olakšan pristup. Osim uklanjanja diskriminatornih trgovinskih barijera i carina, proširenje poslovanja hrvatskih poduzetnika moguće je i uz uklanjanje prepreka koje mogu izazvati raznovrsni administrativni postupci, jezična raznolikost, ali i manjak informacija za poslovanje na tržištu druge države članice. U cilju eliminacije tih barijera poslovanju poduzetnika država članica, institucije EU, zajedno s administrativnom aparaturom država članica, poduzimaju korake k temeljnom cilju povećavanja mobilnosti poduzetnika. Primjerice, treba spomenuti tzv. one-stop shop za potrebe poslovanja poduzetnika država članica, ali i država nečlanica, ustanovljen kroz Enterprise Europe Network. 

Svrha je mreže olakšavanje dobivanja svih relevantnih informacija za poslovanje kako bi se na jednom mjestu što brže i učinkovitije došlo do potrebnih odgovora. Mreža pruža mogućnost razmjene informacija u 17 različitih sektora poslovanja. Hrvatski poduzetnici moći će nastaviti koristiti tu mrežu, ali će dobiti i mogućnost korištenja Your Europe Bussiness Portala. Velika prednost portala sastoji se u tome što nudi pomoć u stvarnim situacijama kada primjerice određeni poduzetnik iz jedne države članice širi svoje poslovanje u drugu državu članicu otvaranjem podružnice, odnosno prijenosom sjedišta svog poduzeća. Olakšavajući pristup informacijama za razne aspekte širenja poslovanja poduzetnika, i to na svim službenim jezicima EU, uvelike olakšava pristup tržištima država članica EU.

Treba napomenuti da je osnivanjem Europskog društva pojednostavljeno prekogranično pripajanje poduzetnika koji djeluju kao trgovačka društva. Nadalje, prijenos sjedišta trgovačkog društva također je pojednostavljen s obzirom na to da nema potrebe za likvidacijom poduzetnika u jednoj državi članici i ponovnom registracijom u drugoj.

Raznovrsnost ponuđača roba i usluga konstantan je poticaj inovativnim i tehnološkim ulaganjima u poslovanje poduzetnika na jedinstvenom tržištu EU. Jedinstveno tržište EU donosi hrvatskim poduzetnicima raznovrsne konkurentske izazove. Njihovo poslovanje, proizvodi i usluge morat će biti dovoljno vrsni i prepoznatljivi kako bi mogli učvrstiti svoje mjesto na jedinstvenom tržištu EU. Za to su, uz financijska sredstva, potrebna i tehnološka, inovacijska ulaganja, ali i daljnji razvoj znanja i istraživanja, koji poslovanje hrvatskih poduzetnika mogu podići na razinu dostatnu za ulazak i ostanak na jedinstvenom tržištu EU. Valja istaknuti da će integracija hrvatskog tržišta u tijekove tržišta EU sobom donijeti dalji prodor konkurentnih proizvoda i usluga poduzetnika iz drugih država članica. Posljedica bi mogla biti upitna opstojnost poduzetnika koji posluju na hrvatskom tržištu koji budu nespremni na nove izazove i nedovoljno konkurentni. Proizvod određene vrste nekog poduzetnika iz države članice EU može boljom cijenom, ali i kvalitetom karakteristikama vrlo brzo smanjiti, pa čak i eliminirati, potražnju za proizvodom iste vrste nekog hrvatskog poduzetnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije