Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA
Povratak na članak

Bolje oštrije kazniti nego spriječiti - društvu bez prevencije prijeti represija

Lako je uočiti kako se zahtjevi za drakonskim kaznama intenziviraju s približavanjem izbora.

Komentari 2

MK
mksdk
22:13 10.05.2019.

Kažnjavanje nije represija, nego pravda. Čitava moderna teorija sankcioniranja polazi od fundamentalnog zanemarivanja (i osporavanja) činjenica da je primarna svrha zatvora (i drugih oblika kazni) retributivna, a ne odgojna. Odgojna može biti samo akcendetalno (iako, pokazalo se, odgojna svrha se ne postiže niti akcendetalno). Na žalost, takva pogreška u teoriji (koja u osnovi osporava postojanje i svrhu pravde kao koncepta), je dovela do toga da se kriminalci i zločinci ne boje "kazni", nego se njihove žrtve boje zločinaca. Dakle, problem našeg (i ne samo našeg) društva nije na nekakvo površnoj razini, nego fundamentalnoj. Konkretno, uvođenje smrtne kazne je imperativ za najteže zločine i ne postoji nikakvo opravdanje za ukidanje tog oblika kazne.

VL
PR
prokurator
22:24 10.05.2019.

ufff, poduži.. ali ozbiljan članak. tek pred kraj sam pomislio čekaj tko je ovako ozbiljno napisao.. ok, nije novinar.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.