Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivo josipović

"Bolje deset godina pregovarati nego jedan dan ratovati"

vukovar (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
15.01.2012.
u 14:56

Obilježeno je 14 godina od mirne reintegracije, procesa koji je označio kraj rata u Hrvatskoj

Na dan kada obilježavamo 20 godina od Međunarodnog priznanja Vukovar i Hrvatska obilježili su danas i 14 godina od završetka procesa mirne reintegracije koja je omogućila povratak prognanih građana i vraćanje Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Po prvi put ovaj datum, za koji je rečeno da je jedan od najbitnijih iz novije hrvatske povijesti, obilježen je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

– Mirna reintegracija jedna je od najuspješnijih mirovnih misija UN-a uopće. Taj je proces sačuvao mnoge živote i dokazao da je bolje deset godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Za njeno uspješno provođenje treba zahvaliti političkom vodstvu Hrvatske koje je odlučilo na provedbu mirovnog procesa, građanima hrvatske nacionalnosti koji su bili prognani iz svojih domova, ali su vjerovali u svoj povratak kao i građanima srpske nacionalnosti koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu, rekao je predsjednik Josipović dodajući da je u svemu tome bilo potrebno mnogo vizije, povjerenja, ali i pravednosti koja treba omogućiti kažnjavanje krivaca i pronalazak nestalih osoba.

Među brojnim gostima koji su se ovom prigodom okupili u Hrvatskom domu bili su i oni koji su na terenu provodili proces mirne reintegracije; Vesna Škare Ožbolt, Ivica Vrkić i Vojislav Stanimirović. Govornici su podsjetili na to vrijeme i koliko je to bio zapravo zahtjevan posao u trenutku kada je s obje strane bilo onih koji su željeli njegovu propast i dalje zaoštravanje prilika oko Podunavlja, a samim time i između Hrvatske i Srbije.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo još jednom je istakao da je tek završetkom mirne reintegracije završen rat u Hrvatskoj, ali i da su Vukovar i Vukovarci opravdali povjerenje.

– Danas je Vukovar jedan od najsigurnijih gradova uopće u Hrvatskoj gdje nisu zabilježeni nikakvi teži međunacionalni incidenti. Očekujemo od Vlade RH da pomogne Vukovaru u jačanju gospodarstva kako bi se vratio na stare pozicije kada je, u bivšoj državi, bio drugi najrazvijeniji grad iza Maribora. Želimo raditi i stvarati, poručio je Sabo najavljujući da se u gradu heroju planira izgraditi i Centar za mir i toleranciju.

Na ovu temu progovorio je i Josipović koji je rekao da država uvijek ima posebnu obvezu prema Vukovaru, ali i da kod građana treba razvijati svijest da država ne može sve. Smatra da je potrebno razvijati ideju poduzetništva i samopouzdanja u svim oblicima društva i da je to dio reformi koje svi zajedno moramo učiniti.

Komentara 214

SB
sbb
23:10 15.01.2012.

Sto to znaci \"neopterecen ratom\"? Ono kad ti je sve jedno ako ti se predsednik uliziva vodji pocinitelja zlocina koji te podj.....e pod svakom prilikom?

OB
-obrisani-
15:18 15.01.2012.

I to su skoro svi sdpovci zorno pokazali tijekom rata. _________ \"U šarmantnoj pozi moderni poganac Najmio ga stranac, da nam metne lanac Taj klatež, što o pravDI blebeće On za korist tuđu laže, kleveće.\" A.G.Matoš

FU
funkipuppi
02:59 16.01.2012.

Tudjman je pobijedio i zato je bio rat. Sada je Hrvatska nezavisna samo od pameti. Ima skupog predstavnika u UN koji glasa samo ono sto Amerika hoce i ima da bude kus ako nece da dobije po glavi. Za utjehu vama dragi Hrvati, to isto radi vecina drzava u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije