Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reiner u saboru:

'Bolje bit mlad, zdrav i bogat nego star, bolestan i siromašan'

'22.09.2011., Zagreb - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je novoizgradjene dijelove objekata Klinickog bolnickog centra Zagreb na Rebru. Akademik Zeljko Reiner, ravnatelj K
'Davor Puklavec/PIXSELL'
21.09.2012.
u 13:46

Ministar Rajko Ostojić dobio je zamjerke na račun koncepta strategije razvoja zdravlja – to nije strategija nego analiza stanja u zdravstvu, kritizirali su u HDZ-u i HDSSB-u

Najviše zamjerki na strategiju razvoja zdravlja do 2020. godine ministar Rajko Ostojić dobio je na račun njezina koncepta – to nije strategija nego analiza stanja u zdravstvu, kritizirali su u HDZ-u i HDSSB-u.

– Dokument ne kaže zašto novac ne prati bolesnika, zašto bolnica s više bolesnika ne dobiva više, kako riješiti da se dio zaštite koju treba provoditi primarna zdravstvena zaštita koja se prosljeđuje sekundarnoj i tercijarnoj, sve su tvrdnje općenite. Kako riješiti manjak sestara i liječnika i smanjiti odlazak u EU, odgovora na to u dokumentu nema. Kako riješiti problem dobi zdravstvenih djelatnika koja je u prosjeku 50 godina. Poanta je bolje je bit mlad, zdrav i bogat nego star, bolestan i siromašan – kazao je zastupnik Željko Reiner. Dinko Burić ga je ispravio da se o strategiji govori na 26 stranica od ukupno 310 stranica, ako se u obzir uzmu i tablice. Dragutin Lesar dao je sedam konkretnih prijedloga.

– Županijske bolnice decentralizirajte ili ih stavite pod državnu skrb, specijalizacija treba i u bolnicama i u klinikama i to na državni trošak, a ne trošak bolnica, regionalna specijalizacija bolnica, školovanje zdravstvenog menadžmenta, rad u dvije smjene, presijecite rad zdravstvenih djelatnika u javnom i privatnom sektoru i nemojte smanjivati doprinos za zdravstveno osiguranje – nabrojio je Lesar na što su ga i Reiner i Burić upozorili da je rad u dvije smjene, s obzirom na broj kadrova i financijsku situaciju, nemoguć. Lesar je kazao da je zdravstveni sustav uveden 1996. godine te da su ga svi ministri održavali iako je štetan. Nevjerojatnim drži da HZZO bolnicama daje limitiran novac od kojeg 90 posto ide na troškove osoblja pa ravnatelji i upravna vijeća moraju štedjeti na hrani, lijekovima, potrošnom materijalu i energiji.

– Centralizirani prihodi i rashodi, a decentralizirana odgovornost ne ide, ministre! – poručio je Lesar. Na mnoge je prijedloge ministar Ostojić zastupnicima poručio "da kucaju na otvorena vrata" na što mu je Lesar odgovorio da on na otvorena vrata kuca već osam godina, no da nisu problem vrata nego što nema nikoga iza vrata. Ostojićev prethodnik Darko Milinović zamjerio mu je što u strategiji ni riječi nema o sanaciji bolnica.

– Zašto bi bilo sanacije? Pa teče med i mlijeko. Zadnje četiri godine teče med i mlijeko. Što ćete sanirati, čemu? Je li bilo potrebno? Teče med i mlijeko. Najlikvidniji, najbrži, a sad veledrogerije kažu pet godina mi ne plaćaju, sad Dom zdravlja Gospić kaže prijete mi ovrhom – podbo je Ostojić svog prethodnika Milinovića aludirajući i na pogrešne podatke o dugovima koje mu je Milinović ostavio.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
14:16 21.09.2012.

Reiner je bio najbolji ministar zdravstva u Hrvatskoj.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
14:47 21.09.2012.

'Bolje bit mlad, zdrav i bogat i Umirovljen ,nego star, bolestan i siromašan'

MA
mareiaco
15:14 21.09.2012.

Pošto danas imam slobodan dan gledala sam sabor.I došla do žaključka da ubuduće sirotinja se neće moći lječit.Stalno smanjuju novac za zdravstvo ,zato se nemogu obavit operacije rade se baš one hitne.Za premosnicu na srcu čeka se dugo. Dogodi see da pacijent umre i ne dočeka operaciju.Bitno da je za Šprema bilo dolara .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije