Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački parkovi

Bolesti, nevremena, ali i vandali uništavaju Vrbanićev perivoj

Vrbanićev perivoj
Dominik Grgurić
27.10.2014.
u 13:48

Spomenik parkovne arhitekture od 1970. je nakada imao čak oko 750 stabala

U najljepšem karlovačkom parku, Vrbanićevom perivoju, koji je od 1970. spomenik parkovne arhitekture, nekada je bilo oko 750 stabala, a danas je taj broj znatno manji zbog biljnih bolesti, oluja i nevremena, posljedica granatiranja tokom Domovinskog rata i namjerne devastacije – kaže Željko Tomaš, glasnogovornik gradske tvrtke Zelenilo, povodom nedavne devastacije 20-godišnje lipe, kada je neodgovoran vlasnik pustio svog psa da uništi čitavo stablo.

Štetno i uriniranje

Mnogo se pisalo o ambijentalnoj vrijednosti Karlovca, Karlovcu kao zelenom gradu, ali i o onečišćenju i devastaciji parkova, kako od "običnih" građana i maloljetnika, tako i od "poduzetnika-spasitelja" koji su bezrazložno i bahato uklanjali stoljetna stabla u sklopu svojih ulagačkih poduhvata. Nedugo prije incidenta sa psom, polomljena su mlada stabla na Ruskom putu koja su zamijenila bolesna i stara i nekim novim klincima trebala pružati hladovinu i stvarati ugođaj.

- Želja je Vrbanićev perivoj što više vratiti u prvobitno stanje – kaže Tomaš.

No, teško je i bez devastacije sačuvati mlado stablo. Problem predstavlja i najobičnije mokrenje.

- Šteta nastala uriniranjem je velika, jer se tako prouzročuje odumiranje biljnog tkiva. No, glavno je ne trgati stabla, a to je pitanje kućnog odgoja – smatra tehnička direktorica Zelenila Gordana Purgar.

Spomienje dodatno loše primjere rušenja tulipanovca u Meštrovićevoj ulici, strganih lipa u Nemčićevoj i Sarajevskoj. Osnovni problem su starost i zdravlje stabala. Kako se staro ukloni, u Zelenilu posade novo, mlado. G. Purgar kaže da bi uzgoj u rasadniku, a potom i presađivanje odraslog i čvrstog stabla u park bilo gotovo nemoguće u karlovačkim uvjetima.

- To bi iziskivalo jako puno stručnog rada, novu vrhunsku tehnologiju i tehniku. U inozemstvu se presađuju sadnice promjera 20 centimetara, ali pojedinačno. Takvih primjera nemamo u niti jednom rasadniku u Hrvatskoj. Dvije godine je trajala priprema da bi se u Nünbergu preselilo na taj način jedno stablo, a taj zahvat, odnosno to ulaganje je stajalo oko milijun eura. Nema potrebe ići u megalomaniju – objašnjava G. Purgar.

Zapuštene šetnice

Ova saznanja osnažuju potrebu podizanja svijesti očuvanja mladica i parkova uopće. Na tome radi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije Natura viva projektom Živjeti s parkom.

- Pokrenuli smo niz znanstveno-obrazovnih i stručnih aktivnosti u svrhu promocije ovog važnog povijesnog lokaliteta, interpretativne aktivnosti kao što je postavljanje pločica s imenima biljaka i informativnih ploča, a u svrhu upoznavanja šire javnosti o zaštićenom području – odgovara stručna voditeljica u toj ustanovi Martina Petrak na naše pitanje što se napravilo na revitalizaciji Vrbanićevog perivoja i što se kani napraviti.

Dodaje da se temeljem studije revitalizacije sustavno obnavlja fond stabala, u skladu s novčanim mogućnostima.

- Budući da se radi o starim stablima, bilo je potrebno uložiti veće napore i sredstva, da bi se spriječile opasnosti od lomova i ugrožavanja imovine i ljudi – napominje M. Petrak.

Ipak, nevjerojatno je koliko su šetnice u parkovima, posebno u Vrbanićevom perivoju, zapuštene i oronule, pa je čak kod teniskog igrališta i dalje vidljiva rupa od granate, a uz zidić, kod Hotela Korana Srakovčić, šetnicu prekida velika rupa.

- Zahvaljujući kvalitetnom upravljanju i koordiniranoj suradnji svih partnera planira se obnova pješačkih staza i vanjske rasvjete u Vrbanićevom perivoju u okviru financijskih mogućnosti – kaže M. Petrak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije